Stratégia

2022.01.22. 09:51

Fórum a megye fenntartható fejlődéséről

Forrás: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A megye 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési stratégiáját tartalmazó határozati javaslatnak az elfogadásáról szerveztek közvitát csütörtök délelőtt a megyeháza dísztermében. Az érdeklődőket Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke köszöntötte, kiemelve azt, hogy az előterjesztés nem csupán az önkormányzat, hanem az egész megye fejlődésének az alapjául fog szolgálni, és valószínűleg a februári tanácsülésen szerepel majd a napirendi pontok közt.

Európai uniós finanszírozással (az Adminisztratív Kapacitás Fejlesztését célzó Operatív Program – POCA keretében) a kolozsvári CMPG Consulting tanácsadó cég készített a témában egy több mint 700 oldalas dolgozatot, Alexandru Pavel egyetemi oktató ennek részleteit ismertette röviden. Mint elhangzott, arra a következtetésre jutottak: versenyelőnyben van Bihar megye többek közt abból a szempontból, hogy jó a földrajzi elhelyezkedése, az utóbbi időben mind Nagyvárad, mind a megye sokat fejlődött közigazgatásilag; vonzó célpont a turisták számára a természeti adottságai és épített örökségei miatt; kulturális, etnikai és vallási sokszínűség jellemzi; több egyetem is működik a megyeszékhelyen stb. „Bihar egy olyan megye perspektíváival rendelkezik, melynek kompetitív a gazdasága, megvan a képessége ahhoz, hogy hasznosítani tudja földrajzi elhelyezkedését, országos és nemzetközi kapcsolatait, kiegyensúlyozott urbánus és vidéki fejlődését, jól teljesítő oktatási hálózatát, illetve ahhoz is, hogy az itt élőknek egyre inkább magasabb életszínvonalat tudjon biztosítani” – vélekedett a professzor.

Ami pedig a 2021–2027 közötti periódus elsődleges célkitűzéseit illeti, a szakértők tizenegy stratégiai iránytűt határoztak meg. Ezek közé sorolandó szerintük a tudás alapú gazdaság fejlesztése, a fenntartható turizmus népszerűsítése, a vidékfejlesztés, a vállalkozásoknak a támogatása, a közúti, vasúti, légi és digitális kapcsolódási pontoknak a bővítése. A dokumentum ugyanakkor 27 stratégiai projekt gyakorlatba ültetésének a fontosságára is felhívja a figyelmet, melyek kiegészülnek további akciótervekként javasolt, 2113 helyi jelentőségű kezdeményezéssel.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában