Erasmus+

2022.01.18. 10:00

Amerikai ösztöndíj-lehetőség a PKE-n

Életre szóló élménnyel, kivételes szakmai tapasztalattal gazdagodhat az a hallgató, aki elsőként vehet részt abban az Erasmus+ programban, melyet a Connecticut-i állami egyetemmel közösen indított el a PKE.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pikó Stefánia

 

Különleges Erasmus+ pályázatot nyert a Partiumi Keresztény Egyetem, amelynek köszönhetően elsőként az intézmény egyik Vizuális kommunikáció magiszterképzős hallgatója utazhat el fél évre az Amerikai Egyesült Államokba, hogy több mint hétezer kilométerre Nagyváradtól, Connecticut államban folytassa tanulmányait a következő félévben. A hallgató ma indult útnak. 

 

A fejleményekről dr. habil. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese számolt be szerkesztőségünknek. Az ő személyének köszönhető az együttműködés, hiszem már jó néhány éve ápolja a kapcsolatot a Central Connecticut State University intézménynyel. Ennek a kapcsolatnak az egyik állomása volt az, amikor a 2017/2018-as tanévben a rektorhelyettes négy hónapot töltött a Connecticut-i egyetemen, amerikai irodalom témában végezve kutatást a Fulbright kutatói ösztöndíj keretében. Bár irodalmi témája volt, bízott abban, hogy lehetősége nyílik megbeszéléseket kezdeményezni, ezért felvette a kapcsolatot az intézmény Művészeti Tanszékének vezetőségével. A sikeres szakmai egyeztetéseket követően, 2018 novemberében kiállítás nyílt a PKE-n Brian T. Flinn munkáiból. 

Fotó: PKE

A Central Connecticut State University oktatójaként is tevékenykedő, többszörösen díjazott művész látogatása után, az együttműködés következő lépéseként, 2019 januárjában Amerikában sikerült olyan kiállítást szervezni, melyen a PKE Művészeti Tanszék hallgatóinak munkáit tekinthették meg az érdeklődők. Az eseményt a CCSU Művészeti Tanszékének vezetője nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a hallgatók minőségi munkáit nagy örömmel állítják ki, és bíznak abban, hogy az alkalmat számtalan közös szakmai megvalósítás követi. „A Művészeti Tanszék nagyon nyitott volt a kezdeményezésemre. Az együttműködés első lépései voltak a kiállítások, illetve áprilisban nálunk járt tőlük egy vendégelőadó is” – fogalmazott. „Együttműködési szerződést írtunk alá, melynek köszönhetően Miklós Zsolt elsőéves, Vizuális kommunikáció magiszterképzős hallgatónk vehet részt féléves, Erasmus+ mobilitáson CCSU-n. Ennek az a különlegessége, hogy az Erasmus többnyire az EU-n belüli együttműködésre vonatkozik, az efféle projektekre nem igazán szoktak támogatást adni. Ezért is nagyon örülünk annak, hogy most elmehet egy hallgatónk, és a következő tanévben tőlük fog jönni ide egy diák tanulni” – magyarázta a rektorhelyettes. 

 

Maior Enikő elmondta, nem egyszerű az amerikaiakat meggyőzni az efféle együttműködésekről – tekintettel az anyagiakra is, hiszen az Egyesült Államokban minden nagyon drága, így a tandíjak is –, viszont már a kezdetektől könnyen szót értettek egymással az ottani Művészeti Tanszék vezetőjével, illetve ami sokkal fontosabb, hogy a PKE Művészeti Tanszéke olyan szakmai eredményeket tudott felmutatni, melyek hamar meghozták a CCSU kedvét a közös munkához. A szerencsés diákot a nyelvtudás szintje, a tanulmányi eredmények, valamint attitűd, személyiség alapján választották ki. A szállás kapcsán megtudtuk, a bentlakás olyan sokba került volna, hogy a teljes ösztöndíj ráment volna, sikerült azonban szállást találni máshol, lakótársakkal. Az utazásról, illetve összességében az amerikai kalandról a jövő hét folyamán beszélgetünk a diákkal.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában