Közgyűlés

2021.12.02. 07:50

Százmillió lejes hitelt vesz fel a Bihar Megyei Tanács

Rendes havi közgyűlését tartotta november 29-én, hétfő délután a Zoom online felületen a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirendi pontok közt szereplő huszonnégy határozati javaslat különösebb viták nélkül, kevesebb mint félóra alatt átment.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A megyei képviselő-testületben ellenzékben levő RMDSZ-es és szociáldemokrata (PSD) frakciók tartózkodása mellett, és a liberálisok (PNL) igen szavazataival jóvá lett hagyva, hogy az önkormányzat 100 millió lej, vagyis 20 millió euró értékben bankkölcsönt vegyen fel. Mircea Mălan, a megyei tanács egyik alelnöke a hitelhez való folyamodást azzal indokolta, hogy biztosítani kell plusz finanszírozási forrásokat a közhasznú, a megye fejlődése szempontjából prioritást élvező befektetések megvalósítására, melynek értelmében hat romániai kereskedelmi bankkal vették fel a kapcsolatot.

Ezen beruházási lista kilenc tételt tartalmaz: a speciális oktatást kiszolgáló iskolai kampusz Nagyváradon; a fugyivásárhelyi körgyűrű megépítése, illetve a Fugyivásárhely és Kiskopács közti 767E jelű megyei út felújítása; a biharszentandrási és a nagyürögdi terelőutak megépítése a metropolisz-övezetben; a biztonság növelése a repülőtéren; a váradi repülőtér infrastruktúrájának bővítése és korszerűsítése; a Nagyszalonta és Tenke közti 795 jelű megyei út felújítása és modernizálása; a Mezőbikácsot Jánosdával összekötő 797A jelű út korszerűsítése; a Bél–Tenke–Váradles közti 792A jelű megyei út felújítása; Bihar Megyei Tudományos és Technológiai Park létesítése Nagyváradon. Ezekkel a visszatérítendő támogatásokkal tovább folytatódhatnak tehát már elkezdett invesztíciók (például a speciális oktatást kiszolgáló iskolai kampusz), vagy megvalósulhatnak olyan, jelenleg a tendereztetés fázisánál tartó projektek, mint a metropolisz-övezetbeli körgyűrűknek a kialakítása vagy a Nagyszalonta és Tenke közti megyei út felújítása – magyarázta Mălan. Hozzátette: egyes célkitűzések esetében lehetséges európai uniós alapoknak a megpályázása is, de a finanszírozási kalauzok még kidolgozás alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy a finanszírozási szerződéseket leghamarabb 2022 végén vagy 2023 lehet majd aláírni, de addig is biztosítani kell pénzforrásokat a felsorolt munkálatokra.

A PSD-sek tartózkodását Felix Cozma frakcióvezető azzal indokolta, hogy minek kellett olyan beruházásokat elindítani, melyekre nincs anyagi fedezet. Borsi Imre Lóránt RMDSZ-s frakcióvezető lapunknak pedig azt nyilatkozta: nem értik miért kell eladósítani a megyét ahelyett, hogy megvárnák a vonatkozó uniós kiírásokat. Megjegyezte: amúgy amikor az RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat akart felvenni egy 50 millió lejes kölcsönt, akkor a PNL-sek azt nem szavazták meg, most pedig ők azok (mármint a liberálisok) akik kétszer ekkora bankhitelhez folyamodnak.

Egy másik határozattervezetnek a tárgya a kizárólag a helyhatóságokat érintő Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű program elfogadása volt. Ezt 2022. január 1. és 2024. december 31. között fogják lebonyolítani, s a keretében megtisztítják a megyei utakat, ezek környezetét, illetve kitakarítják az árkokat, a vízfolyásokat, rendben tartják a turisztikai övezeteket. A megyei tanács évente 500 ezer euróval társfinanszírozza azon polgármesteri hivatalok erőfeszítéseit, akik bekapcsolódnak ezen programba úgy, hogy egy-egy helyi önkormányzat 10 és 50 ezer euró közti összeghez juthat. Ebből bővíthetik a speciális gépjárműparkjukat, kifizetéseket eszközölhetnek a szakszolgáltatóknak, fedezhetik egyéb vonatkozó kiadásaikat stb. Prioritást képeznek az allokációnál azok a területi közigazgatási egységek, melyeken országutak haladnak keresztül, olyan főutak vagy megyei utak közelében vannak, melyeken 24 óra alatt legkevesebb ezer autó halad keresztül, valamint azok, amelyek minél nagyobb finanszírozási önrészt tudnak biztosítani.

Némileg kapcsolódott az előbbi előterjesztéshez az a tervezet, melynek tárgya egy útmutató jellegű modellnek az elfogadása volt a jó településgazdálkodásról. Ennél a pontnál az RMDSZ- és a PSD-frakciók ismét tartózkodtak. Borsi Imre Lóránt úgy fogalmazott hozzászólásában: valamennyi RMDSZ-es polgármester jól irányítja a települését, és a lakosok bizalmának örvend, egyesek közülük több mint 30 éve. „A mi polgármestereinknek van elég saját eszük ahhoz, hogy eldöntsék, mi a legjobb az általuk vezetett közösségeknek, hogyan tartsák fenn a közrendet és a tisztaságot, ezért tehát nincs semmi szükségük arra, hogy a megyei tanács egy modellt bocsásson a rendelkezésükre. Gondolom, ez a dokumentum azon elöljáróknak lett kidolgozva, akik alulteljesítenek e téren. A mi esetünk viszont ez a probléma nem létezik, ezért tartózkodunk a szavazásnál” – jelentette ki a frakcióvezető.

Két másik, egyhangúlag elfogadott határozattervezet a gázházhálózat bővítésével volt kapcsolatos: a plénum jóváhagyta, hogy a megyei tanács társuljon Biharlonka és Vaskohsziklás önkormányzataival. Mindkét projekt megvalósulásához a megyei tanács 1 millió lejjel és műszaki tanácsadással járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában