Tervpályázat

2021.12.31. 10:18

Perelik a várost a területrendezési elképzelés meghiúsulása miatt

Beperelte a nagyváradi önkormányzatot Dragoş Ştefan Dragnea bukaresti építész, amiért nem valósul meg a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs fölé tervezett területrendezési elképzelése.

Pap István

A bukaresti építész és munkatársai 2020 júniusában megnyerték a nagyváradi Kossuth utcai mélygarázs fölötti terület rendezésére kiírt tervpályázatot. A beérkezett pályaműveket nemzetközi zsűri bírálta el, és ez hirdette győztesnek a bukaresti tervet, ami végül nem valósul meg. Dragoş Ştefan Dragnea és munkatársai, Andra Jurgiu, Oana Vasile és Mihaela Butoi emiatt december 27-én beperelték a várost a Bihar Megyei Törvényszéken. A bukaresti építész 51.549 lej kártérítést kér a meg nem valósított munka miatt, továbbá 1 százalékos büntetőkamatot minden egyes napra, amíg a kártérítést megkapja. Továbbá 21.897 lejes anyagi kártérítést is kért amiatt, hogy a város indokolatlanul hosszú ideig, 2021. július 29-ig visszatartotta a valamivel több mint tízezer lejes pénzügyi garanciát, amit a tervező fizetett be. Mindemellett az építész 47 ezer euró erkölcsi kártérítést is követel. 
Florin Birta polgármester közölte, számított arra, hogy per lesz az ügyből. Az elöljáró a Bihoreanul hetilapnak elmondta, hogy 2020 nyarán háromszor volt Bukarestben, hogy tárgyaljon az építésszel. Azt mondta neki, hogy bár érti, hogy győztesnek kiáltotta ki tervét a szakemberekből álló zsűri, de ő, a polgármester nem akar a váradiak akaratával szembe menni, ezért javasolta, hogy jussanak békés megegyezésre. Birta felajánlott a bukaresti építésznek több helyi tervezési munkát, amelyekkel közvetlenül őt bíznák meg a meg nem valósuló projektért cserébe, de az építész hajthatatlan volt. „Nagyváradnak nagyon sok folyamatban lévő munkálata van és szüksége van minőségi tervekre. Felajánlottam az építész úrnak, hogy vegyen át egy pár munkálatot, de elutasított” – idézi Birta szavait a hetilap.
Annak idején folyamatosan beszámoltunk arról a nemzetközi tervpályázatról, melynek keretében a Kossuth utcai mélygarázs tetejének kialakítására keresett megoldást a nagyváradi önkormányzat. A tizenöt beérkező pályaműből Dragoş Ştefan Dragnea bukaresti építész tervét ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri. A terv egy cölöpökből, vagy karókból álló mátrixot álmodott a mélygarázs fölötti sivár betonterületre, ezek a cölöpök lehetővé tették volna azt, hogy tetszés szerint osszák fel és rendezzék át a teret az éppen zajló rendezvények igényeinek megfelelően. A városvezetés azonban nem számolt azzal, hogy a váradi lakosok éles és erőteljes elutasítással fogadják a tervet, akik aláírásgyűjtésbe is kezdtek a projekt megvalósítása ellen. Ennek hatására a váradi önkormányzat 2020 novemberében online közvélemény-kutatást szervezett, amelyen minden váradi illetőségű állampolgár részt vehetett, és szavazhatott a tervpályázaton első hat helyen végzett pályamű közül. Összesen 9401 szavazat érkezett, a legtöbb voksot, 3553-at a Muun Concept cég elképzelése kapta, melynek legfontosabb eleme a mélygarázs fölé építendő fémszerkezetes üvegpalota terve, mely galériaként fog működni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában