Beruházás

2021.12.24. 08:17

Négycsillagos hotel lesz az egykori Royal helyén

Felújítják és négycsillagos szállodává alakítják át Nagyváradon az egykori Rimanóczy fürdő és Royal kávéház épületét. A terveket jóváhagyta a város területrendezési bizottsága.

BN-összeállítás

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében számol be a területrendezési bizottság (CMUAT) legutóbbi üléséről, melyen megvitatták a Mészáros (N. Grigorescu) utca 1. szám alatti egykori Royal kávéház, valamint Rimanóczy Szálloda és Fürdő felújításának a terveit. „Ennek a projektnek a keretében az egész épületkomplexum felújítását javasolják, hogy aztán egy négycsillagos hotelt alakítsanak ki benne. Lesznek szerkezeti beavatkozások, valamint homlokzatfelújítások. Fontos megemlíteni, hogy megőrzik az épület eredeti reprezentatív funkciójú helyiségeit: a hotelt, a kávézót, a vendéglőt, míg az egykor a gőzfürdőnek helyet adó helyiséget multifunkcionális teremmé alakítják át” – fogalmazott a tervek kapcsán Arina Moş alpolgármester. Az ingatlan nyitva lesz a nagyközönség előtt, ráadásul a földszinti terek közvetlenül megközelíthetők lesznek az épület körül kialakított sétálóövezetekből. 

 

A felújítási tervet a Lotus Center vállalat nyújtotta be. Mindmáig az épületkomplexum nem működött egységes egészként, annak ellenére, hogy a két épület össze van építve, és folyosókkal volt biztosítva az átjárás közöttük. A beltéri labirintusszerű elrendezést egyszerűsíteni fogják a restaurálás során. 

 

A Rimanóczy a város egyik legismertebb hotelje volt, az épületben működő gőzfürdőt 1989 után alakították át. Az 1900-ban megnyílt Royal kávéház pedig a budapesti Royal kávéház hangulatát idézte. Az elképzelések szerint egyesíteni akarják a két épület kompozicionális egységét úgy, hogy emeletet építenek azokra az épületrészekre, ahol jelenleg csak egy van, az 1. és 2. emeleti szobákat a környező utcák homlokzatai felé irányítják majd, az épületen belüli közlekedést a belső udvarok köré szervezik, az épületkomplexumnak ugyanis három belső udvara van. A terv megkapta a területrendezési bizottság jóváhagyását, most következik az építkezési engedély beszerzése. 

 

 

Cargo terminál 

 

A Nagyváradi Repülőtér a CT Park Iota cégen keresztül nyújtotta be a bizottsághoz a cargo terminál építésének a tervét a reptér keleti részén, egy összesen 143.889 négyzetméteres területen. A beruházás három szakaszban valósul meg: első körben egy 14.090 négyzetméteres épületet húznak fel, ez lesz maga a terminál, majd épül egy 10.634 négyzetméteres és egy 36.824 négyzetméteres ingatlan, ezek lesznek a rakterek, illetve a gyártócsarnokok. A létesítményben lesz repülőgép-parkolásra alkalmas platform, belső összekötő utak, és a különböző közműhálózatokat is kiépítik itt. A terminált körbe fogják keríteni. A tervező két védőövezetet is tervezett, melyek a terminál északi és déli részét választják el a környezetétől. Az északi részen egy harmincméteres védősáv választja majd el a terminált a NATO-központtól, a déli részen pedig egy tizennyolc méteres sáv lesz a létesítmény és a lakóházak között – nyilatkozta Radu Fortiş, Nagyvárad főépítésze. A terv megkapta a bizottság jóváhagyását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában