Gyermekvédelem

2021.12.16. 14:00

Kiskorúak koldultak

BN-összeállítás

 

A Nagyváradi Helyi Rendőrség lakossági bejelentés alapján december 9-én öt felügyelet nélkül hagyott kolduló kiskorút kapcsolt le a város utcáin. A fiatalkorúakat a személyi azonosságuk megállapítása után a Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Feldioarei utca 13. szám alatti székhelyére vitték, ahol a szociális munkások ellátták őket. Ezt követően a szociális munkások felvették a kapcsolatot a gyerekek szüleivel, akiktől igazoló dokumentumokat kértek. Valamennyi esetben a vizsgálatot kiegészítik a szociális ankét elkészítésével, amelynek többek között az a célja, hogy feltérképezzék a család anyagi és egészségi helyzetét, valamint lakáskörülményeit (például rendelkeznek-e a gyerekek ellátásához szükséges minimális anyagi feltételekkel). 

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében azt írja, hogy amennyiben a gyermekvédelmi igazgatóság nem kapja meg a kért dokumentumokat, a gyerekeket nem adja ki a szülőknek, hanem befogadó családoknál helyezi el őket, ezt követően elindítják a jogi eljárást a szülői jogok megvonására. Ha a szülők igazolni tudják azt, hogy rendelkeznek minimális eszközökkel és feltételekkel ahhoz, hogy neveljék gyermekeiket, akkor visszavehetik őket a családba, de a gyermekek lakóhelye szerinti illetékes intézmények felügyelete mellett. Ezek az intézmények kötelesek rendszeresen ellenőrizni, hogy a szülők betartják-e az elrendelt intézkedéseket, illetve feladatuk az is, hogy megelőzzék és visszaszorítsák az ehhez hasonló sajnálatos helyzeteket. A közleményben a lakosság további együttműködését kérik, vagyis azt, hogy amikor ilyen vagy ehhez hasonló eseteket tapasztalnak, a polgárok hívják a helyi rendőrséget a 0259-969 telefonszámon, vagy jelezzék az esetet az Oradea City Report mobilapplikáción. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában