Kulturális program

2021.12.30. 15:00

Érmelléki gazdafórumot szerveztek

Egész napos rendezvényt szervezett az Érmelléki gazdafórum és vásár elnevezésű projekt keretében a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, mely célul tűzte ki, hogy támogatja a gazdák érdekeinek képviseletét.

Ciucur Losonczi Antonius

 

A magyar kormány által, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatott rendezvény megnyitóját konferencia, egy közösen elfogyasztott ebéd, majd kulturális program követte. Közben helyi termékeket állítottak ki, hogy népszerűsítsék a gazdák munkáját. A Székelyhídon tartott gazdafórum résztvevőit Nagy Miklós, az RMGE Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte. Megjegyezte: olyan témákat választottak, amelyek mindenkit érintenek, hisz nélkülözhetetlenek a gazdálkodók számára. Ilyen a tőke, a pénz, valamint a termelést könnyítő és hatékonyabbá tevő gépek és felszerelések kérdése. Ezután Csüdöm Istvánnak, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.  (CED) nagyváradi irodavezetőjének adta át a szót, aki kifejtette, hogy az általa képviselt szervezet hangsúlyos feladatai közé tartozik a Romániában működő magyar vállalkozások segítése, a romániai és az anyaországi gazdasági szereplők közötti párbeszéd megteremtése, legyen szó az agráriumban, vagy a gazdaság egyéb ágazataiban tevékenykedő cégekről, beruházókról. 

 

A farmok fejlesztéséhez, bővítéséhez, vagy a folyó kiadások fedezéséhez szükséges tőke bevonásának lehetőségeit Szilágyi Krisztina, a gazdálkodók finanszírozásával foglalkozó LAM Mikrohitel képviselője vázolta fel. Elmondta: a LAM hitelfinanszírozását földvásárlásra, használt és új gépek beszerzésére, haszonállatok vásárlására és különféle beruházásokra is igényelhetik a termelők. Biztosítani tudják a pályázatokhoz szükséges önrészt is, legyen szó akár a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) kiírásain kínált uniós támogatásokról, vagy akár a magyar kormány Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programjáról, melynek forrásait a Pro Economica Alapítvány közvetítésével bocsátják a fejlődni kívánó gazdálkodók rendelkezésére. A farmok gépesítéséről, a szántóföldi nagy növényi kultúrákhoz szükséges eszközökről Major András, a magyarországi Környezetvédelmi Műszaki Fejlesztő és Tanácsadó Iroda Kft. (UMWELT cégcsoport) térségi képviselője beszélt, aki elmondta: lehetőséget biztosítanak a választott talajmegmunkáló gép kipróbálására is, ráadásul házhoz szállítva, a gazda saját földterületén. A magyar ember a munka végeztével hagyományosan ünnepel (például vetést, aratást stb.), nótával, mulatozással, ezért a szervezők a szakmai eszmecserék mellett kulturális programmal tették még színesebbé e napot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában