Beruházás

2021.12.20. 07:53

Brassói cég tervezheti és építheti a nagyváradi kulturális központot

Ciucur Losonczi Antonius 

 

Az öt pályázó közül a brassói Stefano Pozzi & Partners Kft. nyerte a Bihar Megyei Tanács által egy kulturális központ tervezésére és megépítésére kiírt tenderpályázatot – jelentette be a megyeházán tartott pénteki sajtótájékoztatón Călin Gal, az intézmény alelnöke. A cég a lehetséges százból 72,2 pontot szerzett. „A zsűri egyik tagjaként a pénzügyi összetevőkre és a leendő működtetési költségekre voltam tekintettel” – magyarázta annak indoklásául, hogy neki mi tetszett a projektben. Második az Atelier Mass Kft. lett 71,8 ponttal, harmadik a Mladin Workshop for Architecture Kft. 69,8 ponttal, a negyedik és ötödik helyen pedig a Re-Act Now Architecture Kft. és a Dico şi Țigănaş tervezőiroda végzett. A létesítmény a Bihorul Sportiskola, a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség és az Állami Számvevőszék leendő új székhelye által határolt területen fog majd működni. A legfeljebb 24 méter magas, 3500 négyzetméteren megépülő ingatlanban lesz egy 1000–1200 férőhelyes nagyterem, és több kisebb konferenciahelyiség. Lehet majd szervezni különböző összejöveteleket, előadásokat, koncerteket, kongreszszusokat, illetve egy kreatív tudásközpontnak is helyet biztosítanak benne annak érdekében, hogy fejlesszék a kulturális, az üzleti és a tudományos célzatú turizmust. 

A zsűri a következő kritériumok alapján elemezte a munkákat: kreativitás, eredetiség, minőség (építészet/urbanisztika/ funkcionalitás, tájépítészet) – maximum 55 pont; életképesség, racionalitás, fenntarthatóság – maximum 30 pont; a javasolt célok elérése a témán keresztül – maximum 10 pont; mennyire világos és érthető az ötlet – maximum 5 pont. A fődíj: a tervezési szerződés értéke, limitálva a nyertes pályázat becsült általános munkadíjköltségének 3 százalékában; második helyezés: 40 ezer lej, harmadik helyezés: 25 ezer lej; a negyedik és ötödik helyek jutalma dicséret. Ugyanakkor minden olyan pályázó részvételi diplomát kap, amely a benevezés után nem lépett vissza. 

A beruházás becsült költsége 15 millió euró, és stratégiai projektként próbál rá pénzforrást szerezni az Európai Uniótól a megyei tanács a következő költségvetési ciklusban. Ilie Bolojan tanácselnök reményei szerint 2024-ig felépülhet az objektum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában