Betlehemi játék

2021.12.07. 10:44

Adventi ráhangolódás a Lilliput Társulattal

Betlehemi játékkal készült a nagyváradi bábszínház az adventi időszakra, melyet nemcsak az Árkádia színpadon, hanem templomokban is előadnak. Az első vendégjáték a nagyvárad-olaszi református templomban zajlott múlt vasárnap.

Pikó Stefánia

Advent második vasárnapján, a délutáni órákban sokan gyűltek össze a nagyvárad-olaszi református templomban, hogy megtekintsék a Lilliput Társulat Menjünk, lássunk egy csodát! című betlehemes játékát. A Dió Zoltán rendezésében létrehozott betlehemi játék szereplői Benczi Tekla, Csepei Róbert, Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Lélek Sándor Tibor, Németi Emese, Oláh Anikó Katalin, Stéfán Bodor Mária, Szabó J. Viktor és Varga Imre. A darab zenei szerkesztője Fehérvári Lilla. A bájos angyalok, a dicséretes módon nem túlidealizált, egyszerű, de jólelkű pásztorok, a szent család élő játéka mellett természetesen egy kis bábozás is teret kapott az előadásban. „Több tájegység hagyományos betlehemi játékainak elemeiből építünk fel egy olyan bábszínházi előadást, amelyben a lehető legtöbbet igyekszünk megőrizni az eredeti szövegekből, dallamokból, mozgásformákból, a történet mégis friss és egész lesz. A játék középpontjában a csoda áll. A csoda, hogy a kis Jézus nem egyszer, régen született, de a gyerekek és az igaz emberek szívében minden évben újra megszületik” – olvasható a darab leírásában.

A harmadik gyertyagyújtáskor, azaz december 12-én, 11 órától a biharpüspöki Szent Lőrinc katolikus plébánia szolgál a betlehemezés helyszínéül, a templom 125., jubileumi programsorozatának keretében, advent negyedik vasárnapján, december 19-én, délután 19 órától pedig a váradi római katolikus székesegyházban szolgál a társulat – tudtuk meg Botházy-Daróczi Rékától, a társulat művészeti vezetőjétől az előadás után. Elmondta, hogy a társulatot egy hétvégén a karácsonyi vásáron is láthatjuk, ahol néhány dalt énekelnek majd a betlehemi játékból, hétvégente ugyanis a város színművészeti és táncos társulatai ad hoc jellegű kántálással készülnek a karácsonyfa körül az arra járók számára. Ennek részleteiről a városvezetés fog majd beszámolni.

Nacsádiné-Csuka Melinda lelkipásztor portálunknak elmondta, a Lilliput Társulat kereste fel a gyülekezetet, ő pedig a legnagyobb örömmel fogadta a betlehemi játékot, sőt, azt is felajánlotta a társulatnak, hogyha a járvány miatt be kell zárniuk vagy egyéb gondok adódnak, próbát is lehet tartani a templomban, és más darabokat is elhozhatnak, hiszen szeretné a templomot valóban nyitva tartani az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések előtt. A lelkipásztor a külön erre az alkalomra készített mézeskaláccsal ajándékozta meg a társulat tagjait, az esemény szervezőit, mielőtt távoztak volna. Botházy-Daróczi Réka megköszönte a gyülekezet nyitottságát, hozzátéve, hogy a katolikus egyház gyülekezetei is hasonló lelkesedéssel és nyitottsággal várják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában