Támogatás

2021.12.27. 08:07

A váradi autók többsége öreg

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint Romániának van az egyik legöregebb gépjárműparkja az Európai Unió tagállamai közül, az autók átlagos életkora már Nagyváradon is 16,5 év, míg az uniós átlag 11,5 év.

BN-összeállítás

 

Románia célkitűzése az, hogy 2020-hoz képest megduplázódjon a zéró káros anyag kibocsátású járművek száma, ezzel egy időben pedig kivonjanak a forgalomból 250 ezer tizenöt évesnél öregebb, azaz euró 3. vagy annál kisebb környezetvédelmi szabvány szerinti autót. Ennek a célkitűzésnek az elérése értekében a Környezetvédelmi Minisztérium az idén megduplázta a roncsautóprogramban a környezetkímélő autók vásárlására szánt keretösszeget és megháromszorozta az elektromos autók vásárlására szánt pénzalapot. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt ígérte, hogy jelentős pénzügyi támogatást fognak adni azoknak, akiknek 15 évesnél régebbi autójuk van, de nem állnak jól anyagilag.

 

Új adó kell

 

A szakértők szerint Románia nem teljesítheti az általa vállalt célkitűzéseket, ha nem vezet be egy új adózási rendszert, ami ösztönözze a környezetbarát járművek vásárlását, ugyanakkor csökkentse a másodkézből való autók iránti keresletet, szerintük pusztán a roncsautóprogramok nem elegendőek ennek a célnak az elérésére. Daniel Anghel, a PwC Romania adóügyi és jogi szaktanácsadó szervezet vezetője szerint a gépjárműadók megszabásakor figyelembe kellene venni az euró szabványokat, a szén-dioxid-kibocsátást, és ezt az új adóformát alkalmazni kellene mind az autó forgalomba írásakor, mind pedig a helyi önkormányzatnak fizetett éves adó esetében. A szakértő szerint ezt az adózási formát alkalmazták más tagállamokban is, ahol eredményeket is hozott.

Adatok

 

A PwC adatai szerint az idén jelentősen nőt az elektromos autók iránti kereslet az országban: tizenegy hónap alatt az összes forgalomba írt új autó mintegy egynegyede elektromos vagy hibrid autó volt. Az idén háromszor annyi másodkézből származó autót írtak be a forgalomba, mint új autót. A gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó igazgatóság (DRPCIV) adatai szerint 2021 elmúlt tizenegy hónapjában 368.521 second-hand autót írtak be a forgalomba, míg új autóból csak 109.350 darabot. Bihar megyében sem sokkal jobb a helyzet e tekintetben, mint általában az országban. A Botházy Nándor alprefektus által közölt adatok azt mutatják, hogy Bihar megyében összesen 294.832 autó van forgalomba írva, melyek közül az idén 19.703 járművet vettek nyilvántartásba. Az összes Bihar megyében forgalomba írt autó közül mindössze 1.649 elektromos vagy hibrid jármű, és az idén mindössze 708 ilyen járművet vettek nyilvántartásba itt. Vagyis a megyénkben forgalomba írt autóknak alig több mint fél százaléka elektromos vagy hibrid jármű. Ami pedig a géppark átlagéletkorát illeti, Biharban tizenhat év a járművek átlagéletkora, a 2004-ben gyártott kocsikból van a legtöbb megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában