Micula-testvérek

2021.11.16. 10:00

Veszélyben Románia konzulátusi tevékenysége

A nagyváradi Micula-testvérek le akarják foglalni Románia vagyonát és számláit az Egyesült Államokban, ezzel akarják meggyőzni a román államot arról, hogy fizesse ki nekik azt a 100 millió dollárt, amellyel az állam még tartozik nekik. Akár Románia washingtoni nagykövetségének épülete és a New York-i Román Kulturális Intézet is zár alá kerülhet.

Fotó: s1.ziareromania.ro

Egy washingtoni bíróság november 9-én döntött arról, hogy Romániát 1,5 millió dollárra kell bírságolni azért, mert nem adott teljes körű tájékoztatást arról, hogy milyen vagyontárgyakkal és számlákkal rendelkezik az Egyesült Államokban. Az ügy részleteiről az Europa Libera Romania portál számol be, mely azt írja, hogy Románia egyesült államokbeli vagyonáról és számláiról Miculaék ügyvédei kértek információkat, és az amerikai bíró helyt adott a kérésüknek, hogy lefoglalhassák Románia amerikai számláit és vagyontárgyait a 100 millió dolláros tartozás fejében, a román állam ugyanis még ennyi pénzzel tartozik Ioan és Viorel Miculanak.

Az Europa Libera idézi Frank Vasquez Jr. , Ioan Micula tanácsadójának a szavait aki a Law360 portálnak nyilatkozva elmondta, hogy 2020 novemberétől hetente szabtak ki késedelmi bírságokat Romániának, amiért nem fizeti ki a fennmaradó tartozását a vállalkozóknak. Ami Románia amerikai vagyontárgyait illeti, az Europa Libera kiderítette, hogy Románia New-York-i konzulátusának épülete 1977 óta a román állam tulajdonában van, ebben az épületben működik Románia Kulturális Intézete az Egyesült Államokban, de ugyancsak a jogvita tárgyát képezheti Románia washingtoni nagykövetségének az épülete is. A cikk megjegyzi, hogy a Külügyminisztérium mindez idáig nem válaszolt a portálnak a román állam amerikai ingatlantulajdonaira vonatkozó kérdéseire. Mindazonáltal ha bebizonyosodik, hogy ezek az épületek a román állam tulajdonát képezik, és azokat Miculáék valóban lefoglalják, akkor egy időre legalábbis leállhatnak Románia konzulátusi tevékenységei az Egyesült Államokban.

A tét óriási

A legutóbbi szankció annak a nemzetközi választottbírósági eljárásnak a következő epizódja, amelyet a Micula-testvérek indítottak a román állam ellen még 2005-ben a Világbank mellett működő befektetési viták rendezésének nemzetközi központjánál (ICSID). A European Drinks és két másik, az ügyben érintett vállalat tulajdonosai azt állítják, hogy anyagi kárt szenvedtek amiatt, hogy Románia eltörölte azokat a kedvezményeket, amelyeket a hazai hátrányos helyzetű övezetekben befektető külföldi vállalkozóknak nyújtott. Lévén, hogy a Micula-testvéreknek svéd állampolgárságuk is van, ők úgy érvelnek, hogy beruházásaikat svédországi befektetésnek kell tekinteni. Románia és Svédország között 2003 óta van érvényben egyezmény, mely kölcsönösen garantálja egymás befektetéseit. Ennek az egyezménynek az alapján kértek a Micula-testvérek kártérítést, mert megítélésük szerint azáltal, hogy a román állam eltörölte a hátrányos helyzetű övezetekben történő befektetéseknek odaítélt kedvezményeket, ezzel a European Drinks idő előtt elesett ezektől a pénzügyi előnyöktől. 2013-ban az ICSID Micualéknak adott igazat és 85 millió dollár kártérítést ítélt meg a javukra. A román állam ezt követően elkezdett törleszteni Miculaénak, csakhogy 2015-ben az Európai Bizottság kimondta, hogy a kártérítés valójában tiltott állami segély, ezért Románia vissza kell szerezze Miculaéktől a kárpótlásként nekik kifizetett pénzt. Ezt követően a különböző végrehajtások során a Micualéknak adott pénz elkezdett visszavándorolni a román állam kasszájába. A vállalkozók nem hagyták annyiban a dolgot, az Európai Unió Bíróságán kérték az Európai Bizottság döntésének az érvénytelenítését, és nyertek is, az európai bíróság 2019 júniusában érvénytelenítette a határozatot. Ezután még abban az évben egy washingtoni szövetségi bíróság vállalta azt, hogy érvényt szerez az ICSID döntésének.

Az amerikai bíróság döntött úgy, hogy aktualizálni kell a 2013-ban megállapított kártétítés összegét, mely az évek során 346 millió dollárra emelkedett. Ebből az összegből kell még Románia 100 millió dollárt kifizessen. A portál felidézi, hogy 2019 végén a kormány úgy döntött, hogy kifizet a vállalkozóknak közel egymilliárd lejt. Mindezt azok után, hogy a Micula-testvérek és a három általuk kontrollált cég lefoglalták az állami tulajdonú Conpet Ploiești vállalat részvényeinek 58,71 százalékát, mely vállalat az országos kőolajszállító-hálózat működtetője, valamint lefoglalták a cernavodai atomerőmű tőkéjének 22,2 százalékát is. A román állam 2019 szeptembere és 2020 júliusa között kifizetett 250 millió dollárnak megfelelő összeget a Micula-testvéreknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában