híresztelések

2021.11.03. 12:00

Tiltakozik az intézményt ért vádak ellen a nagyváradi Curteanu kórház vezetősége

A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház közleményben tagadja azokat a sajtóban és a közösségi médiában megjelent híreszteléseket, miszerint a kórházban félrekezelnék a COVID-fertőzéses betegeket.

Fotó: bihon.ro

BN-összeállítás

Mint ismeretes, a Curteanu kórház a világjárvány negyedik hullámának kitörésekor ismét COVID-kórház lett, azaz ott jelenleg csak koronavírusos fertőzötteket kezelnek. A napokban a sajtóban, illetve a közösségi médiában is olyan híresztelések kaptak szárnyra, miszerint az ott ápolt betegek attól lettek rosszul, hogy túl sok oxigént kaptak, tehát a kórházban félrekezelik őket. A híresztelések nyomán közleményt adott ki és juttatott el tegnap a sajtónak az egészségügyi intézmény. A Laurențiu Chiana menedzser, Ovidiu Burtă orvosigazgató, Nicolae Dance pénzügyi igazgató és Călin Barabaș ápolási igazgató által aláírt dokumentum leszögezi, hogy a kórház betartja az összes, az új koronavírusos betegség kezelésére vonatkozó egészségügyi előírást, beleértve az oxigénes ellátást is. A kórház vezetői sérelmezik, hogy az intézmény egyik volt hordágyvivője azt állítja, hogy a páciensek hirtelen rosszabbul lettek a kórházban, miután túl sok oxigént adtak nekik, mert – mint az egészségügyi intézmény vezetői írják –, a hirtelen rosszullét nem a kezelésnek, hanem magának a betegségnek a következménye, és a koronavírusos fertőzés lefolyásának egyik sajátossága az, hogy a betegek állapota hirtelen fordul rosszabbra.

A közleményben hozzáteszik, hogy a betegek folyamatos felügyelet alatt állnak, és csakis az orvosok és az asszisztensek adhatnak oxigént a pácienseknek. Már csak emiatt is kételkednek a volt hordágyvivő állításaiban, hiszen neki nem volt bejárása a kórtermekbe, egy hordágyvivő feladata ugyanis az, hogy az ügyeleti helyiségből az osztály bejáratához szállítsa a betegeket, a vörös zónában nem tartózkodhat, tehát nem is láthatja azt, hogy mi történik ott. A közlemény aláírói szerint a volt hordágyvivő csak bosszúból terjeszt álhíreket a kórházról, amiért kirúgták, ugyanakkor a közleményben pert helyeztek kilátásba mindazok ellen, akik hamis információkat terjesztenek az intézményről. A közlemény azzal zárul, hogy 2010. november 2-ig a dr. Gavril Curteanu kórházban összesen 9704 koronavírusos beteget kezeltek, „ami mind szakmai, mind emberi szempontból hatalmas erőfeszítést igényelt a részünkről, és úgy gondoljuk, elítélendő minden olyan kísérlet, ami valótlanságok terjesztésével akarja aláaknázni, illetve gúny tárgyává tenni ezeket az erőfeszítéséket” – zárul a kórházvezetők közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában