Autópálya

2021.11.24. 07:33

Nem épül az autópálya Bihar megyei szakasza

Jövő év augusztusára kész kellene legyen, ehhez képest szinte még el sem kezdődött az Észak-Erdélyi Autópálya Bihar és Bisztraterebes közötti szakaszának az építése.

Fotó:

BN-összeállítás

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) megoldást vár az Országos Közbeszerzési Ügynökségtől arra, hogyan lehetne beindítani az A3 autópálya Bisztraterebes–Bihar közötti, 28,5 kilométer hosszú szakaszának az építését. Cristian Pistol, a CNAIR igazgatója bejelentette, hogy a probléma hamarosan megoldódik. Az építkezés azért állt le, mert a kivitelező, a Trameco cég vezette konzorcium az eredeti kivitelezési szerződés költségvetésének negyvenszázalékos növelését kérte, a CNAIR azonban visszadobta a kivitelező által készített műszaki tervet, mondván, hogy az nem felel meg a törvényes előírásoknak. „Lépéseket kezdeményeztünk az Országos Közbeszerzési Ügynökségnél arra vonatkozóan, hogy találjon törvényes és a szerződésnek megfelelő megoldást ennek a beruházási célkitűzésnek az újraindítására. Az ügynökség módszertani tanácsai eljutottak a céghez, most elemzik azokat, és a CNAIR a legrövidebb időn belül a a nyilvánosság előtt ismerteti döntését erre a szerződésre vonatkozóan” – fogalmazott az igazgató.

Több eshetőség

A bihon.ro portál a Trameco cégen belüli meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy több variáns is elképzelhető, a kivitelezőre kirótt késedelmi büntetéstől kezdve egészen a szerződésbontásig. Abban az esetben, ha felbontják a szerződést a Trameco vállalattal, akkor a cég egy negatív bizonyítványt fog kapni, és három évig nem jelentkezhet egyetlen közpénzből megvalósuló beruházás közbeszerzési eljárására sem.

A CNAIR megállapította, hogy a Bihar–Bisztraterebes autópálya-szakasznak mindössze a 0,5 százaléka készült el eddig, ha pedig szerződést bontanak a Tramecóval, akkor új megegyezést legközelebb jövő év közepén köthetnek, holott a jelenleg érvényben lévő szerződés értelmében 2022 augusztusára már el kellene készüljön az az autópálya-szakasz. Beniamin Rus, a Trameco tulajdonosa szintén a bihon.ro-nak azt mondta, hogy ők nem szeretnének szerződést bontani, de ebben a konfliktushelyzetben a CNAIR jár el rosszhiszemű módon.

Az Észak-Erdélyi Autópálya építését 2003-ban ítélték oda az amerikai Bechtel cégnek. Azt a szerződést 2013-ban bontották fel, mivel az amerikaiak addig az időpontig mindössze 42 kilométernyi szakaszt építettek meg az autópályából. Ezt követően a spanyol Corsan–Corviam Construccion cég vezette konzorciummal kötött szerződést az állam a munkálatok folytatására, ez a vállalkozó azonban még annyit sem végzett, mint a Bechtel, így 2017-ben ezzel a céggel is szerződést bontottak. Ezt követően bontották különálló részekre az autópályát, és minden szakaszra külön tendert írtak ki. Bihar megyében az egyetlen elkészült autópálya-szakasz a Bihar község és a román–magyar határ közötti rövid, 5,3 kilométernyi szakasz, melyet a szintén Beniamin Rus tulajdonában lévő Selina cég vezette konzorcium épített meg. A CNAIR 2020 júniusában írta alá a Bihar–Bisztraterebes közötti autópálya-szakasz megvalósítására vonatkozó, 326,51 millió lejről szóló (áfa nélkül) szerződést a Trameco SA – Vahostav SK, a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings cégekből álló konzorciummal. A szerződés értelmében hat hónapot vett volna el a tervezés és 18 hónapot a kivitelezés, tehát 2022 augusztusáig be kellene fejezni a munkálatokat. A kivitelező már a tervezéskor jelezte a problémákat, ugyanis megállapították azt, hogy az útszakasz kivitelezése mintegy harminc millió euróval többe fog kerülni, mint amennyiről a kiírás szólt. Egyrészt azért, mert a kiírás óta az egekbe szökött az építőanyagok ára, továbbá pedig azért, mert a tenderkiírás nem tükrözte a terepen lévő pontos állapotokat: például a teljes munkaterületre szilárd talajt adott meg, miközben vannak területek, ahol legalább 50 millió lej értékben kell cementtel megerősíteni a földet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában