Black Friday

2021.11.18. 19:00

Nagyváradi üzleteket is megbírságoltak

Black Friday, Woman holding many shopping bags while walking in the shopping mall background.

Fotó: mobilissimo.ro

BN-összeállítás

Minden eddiginél nagyobb ellenőrzéseket eszközölt idén az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság. Miután az elmúlt héten az Altex áruházláncra 50.000 lejes bírságot szabtak ki a „Black Friday” kapcsán alkalmazott megtévesztő árleszállítások miatt, az elmúlt napokban további több tucat üzletet értek kihágáson. A megbírságoltak között nagyváradi üzletek működtetői is vannak.

A legtöbb bírságot a fogyasztóvédelem kimondottan a Black Friday-ra létrehozott különleges bizottsága szabta ki, amely első alkalommal felügyelte a nagy árleszállítások időszakát. Huszonkét online és hagyományos üzletet bírságoltak meg, összesen 359.000 lejre, illetve leállították a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Nagyváradon a következő üzletekben találtak szabálytalanságokat: Grand Bazar & Stock House Concept (StockHouse Grand Bazar üzlet), Smyk All for Kids (All for Kids), Kik Textillen und Non Food (Kik). A fogyasztóvédelem tájékoztatásában nem szerepel, milyen kihágásokat tapasztaltak a nagyváradi üzletekben, csupán az országos szinten leggyakrabban előforduló szabálytalanságokat említik. Ilyen például az, hogy a feltüntetett referenciaár nem az elmúlt harminc napban gyakorolt legkisebb ár volt, vagy a pénztárnál más összeget kértek, mint ami a terméken szerepelt, de olyan eset is akadt, amikor nem tüntették fel, meddig tart az akció.

Az Altex mellett büntetésben részesült még az elmúlt héten a Flanco (flanco.ro), a FineStore Distribution, a Vivre Deco (Vivre.ro), a Studio Moderna (top-shop.ro), az Arsis Trading SRL (arsis.ro), az Lc Waikiki Retail Ro – lcv.ro, az Elefant (elefant.ro), a Premium Store (premiumstore.ro), a Pc Garage (pcgarage.ro) és az Evolution Prest Systems (evomag.ro). Ezeket az üzleteket összesen 275.000 lejre bírságolták. Többek között azért róttak ki büntetéseket, mert a referenciaárnál nagyobb összegért kínáltak termékeket azt hirdetve, hogy ezek leszállított áron megvásárolhatók. A referenciaár az akció meghirdetése előtti 30 napban alkalmazott legkisebb ár – áll a fogyasztóvédelem közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában