környezettudatosság

2021.11.12. 07:19

Javuló tendencia a szelektív hulladékgyűjtésben

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal arról számol be közleményében, hogy a múlt héten folytatták a hulladékgyűjtés ellenőrzését a magánházaknál és pozitív tendenciát figyeltek meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A november 1–4. között lezajlott akció során a Szigligeti Ede, az Ady Endre (54–96. szám), a Malului, az Emilian M. Chitul, a Mărăști, a Mimozei, a Rulikowsk (Armatei Române), a George Topârceanu, a Coziei, a Bacăului, a Moților és az Al. Vaida Voievod utcákon történtek ellenőrzések. A RER Vest, az Eco Bihor cégek, a polgármesteri hivatal és a helyi rendőrség munkatársaiból álló vegyes ellenőrző csoportok a szelektív hulladékgyűjtés javulását figyelték meg, ugyanis míg egy héttel korábban a vizsgált hulladéknak mindössze 59 százaléka volt megfelelően gyűjtve, addig a múlt héten ez az arány már 71 százalék volt. Továbbá, két héttel korábban a biohulladéknak mindössze 31, de a múlt héten már ötven százaléka volt megfelelően gyűjtve. November 1-jén az újrahasznosítható hulladékot ellenőrizték és a kilencven kitett tárolóedényből, illetve zsákból 26 nem volt megfelelő, vagyis a kukákba, zsákokba nem oda való hulladékok is bekerültek: élelmiszer-maradékok, növényi hulladék, tamponok, maszkok, textil, vérrel szennyezett műanyag és csomagolóanyag stb. November 2-án és 4-én a biohulladékot ellenőrizték és konstatálták azt, hogy az említett övezetben (leszámítva az Ady Endre és a Szigligeti Ede utcákat) 465 ügyfélnek van szerződése a köztisztasági vállalattal, de csak 158 kuka volt kitéve a két említett napon, és ezek közül 79-ben találtak nem oda illő hulladékot. A legtöbb esetben üveg, műanyag vagy alumínium doboz került a lebomló hulladék közé, illetve gyakori volt szintén a tampon, a maszk, a vérrel vagy élelmiszer-maradékkal szennyezett csomagolóanyag. Az ellenőrök minden ilyen kukára egy öntapadó matricát ragasztottak fel, melyen azt írja: „Deșeu neconform” – azaz: „Nem megfelelő hulladék”. A nem megfelelő tartalmú zsákokat és kukákat automatikusan kommunális hulladéknak minősítették, és ennek a hulladéktípusnak a tarifáját számolták fel rájuk, és csak azon a napon szállították el, amikor a kommunális szemétért mentek.

A helyi rendőrség a múlt heti akció során 84 figyelmeztetést adott ki, és következik a bírságolás, ha a most figyelmeztetett lakók a következő ellenőrzésig nem tanulják meg rendesen gyűjteni a hulladékot. Mivel a társasházak, illetve a bérházak esetében nem lehet megállapítani azt, hogy melyik zsákot melyik lakó tette ki elvitelre, ezért a polgármesteri hivatal azt javasolja a közös udvarban lakóknak, hogy a saját sárga zsákjukra a továbbiakban írják rá filctollal a lakás számát, hogy a jövőben különbséget lehessen tenni az ugyanabban az ingatlanban lakók között, és hogy a helyi rendőrség ne az egész lakóközösséget, hanem csak azokat bírságolja meg, akik nem gyűjtik szelektíven a szemetet. A közlemény emlékeztet arra, hogy Nagyváradon minden jogi és természetes személynek kötelessége szelektíven gyűjteni a hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó tudnivalók megtalálhatók a RER Vest honlapján (), illetve a szolgáltató telefonos segítséget is nyújt munkanapokon 7–19 óra között a 0374-885-693 telefonszámon, és minden nap 19–7 óra között a 0259/433-195 telefonszámon.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában