Tanácsülés

2021.11.16. 08:54

Folytatódhat a velencei kultúrház felújítása

Rendkívüli közgyűlést tartott hétfő délután az online térben a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Több határozati javaslat infrastrukturális jellegű befektetésekkel, illetve a forgalmi dugóknak a felszámolásával volt kapcsolatos.

Ciucur Losonczi Antonius

Eldőlt, hogy folytatódhat a római katolikus egyház tulajdonában levő váradvelencei kultúrház felújítása: a munkálatok közel egy évvel ezelőtt szakadtak félbe, mivel a vonatkozó többszereplős ROHU-s projektben (Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára) a Bihar Megyei Tanács részéről a Várad irodalmi, művészeti kulturális folyóirat vett részt egyik partnerintézményként, és ennek jogi önállóságát megszüntette a liberális vezetésű önkormányzat. Hétfőn viszont módosították a korábbi határozatot úgy, hogy a Várad folyóirat helyét a megyei könyvtár vegye át.Örömteli, hogy folytatódhat a beruházás, melynek kezdeményezője a megyei tanács korábbi RMDSZ-es vezetése volt. Ha azonban a mostani liberális többség nem szüntette volna meg a Várad önállóságát, a felújítással már végeztek volna”- nyilatkozta portálunknak Borsi Imre Lóránt frakcióvezető.

Egy másik előterjesztés a Nagyváradot (Grigorescu negyed) Nagyürögddel (Mácsapuszta, a község központja és Oláhapáti felé) összekötő út műszaki tervének elfogadására vonatkozott. A kételágazású út több mint 8 kilométer hosszú lesz, és Nagyürögd tranzitálását fogja tehermentesíteni az Arad- Nagyvárad útvonalon, melyen naponta több mint 12 ezer gépjármű halad keresztül. Ilie Bolojan megyei megyei tanácselnök vonatkozó Facebook-bejegyzése szerint az úttal párhuzamosan egy kerekpársávot is kialakítanak, mely összeköttetést biztosít Nagyürögd és Várad közt, illetve a Mácsapuszta felé vezető útkereszteződésnél, ahol jelenleg sok baleset történik, egy körforgalmat létesítenek. Ugyanakkor ettől a körforgalomtól egészen a repülőtérig az országutat négysávosra bővítik. Az új utat gyakorlatilag Nagyürögd körgyűrűjeként lehet majd használni, és az illetékesek azt remélik, hogy ennek, és az említett sávbővítésnek köszönhetően zökkenőmentesebbé válik a közlekedés Nagyvárad Arad felőli bejáratánál. A munkálatok kivitelezésére a télen fognak kiírni közbeszerzési eljárást, csomagban a váradszentmártoni körgyűrűvel. Amennyiben az eljárás nem húzódik el, a jövő év tavaszán kezdenének el dolgozni az összekötő útszakaszon, mely másfél év alatt készülne el. A beruházást európai uniós pénzforrásokból finanszíroznák, a projektet támogatják a nagyváradi és a nagyürögdi polgármesteri hivatalok.

Egy másik határozati javaslatnak a tárgya a majdani fugyivásárhelyi körgyűrű műszaki tervének a jóváhagyása volt. A befektetést az indokolja, hogy a Nagyváradon dolgozó több mint 95 ezer munkavállaló közül körülbelül 25 ezer a szomszédos településekről ingázik a munkahelyére. Az általuk generált forgalom kiegészülve az átmenővel azt eredményezi, hogy óriási dugók alakulnak ki a reggeli és a délutáni órákban a Váradról kivezető utakon, különösképpen Kolozsvár irányába. A gépjárműtorlódás csökkentése érdekében a megyei tanács idén úgy döntött, hogy egy körgyűrűre tereli a forgalmat Fugyivásárhelynél. Következik a tenderpályázat meghirdetése a kivitelezők kiválasztása céljából. Amennyiben ennek eredményét nem óvja meg senki, tavasszal aláírhatják a megbízási szerződést, és elkezdődhetnek a 18 hónapig tartó munkálatok. Ezt az invesztíciót is európai uniós alapokból finanszíroznák, illetve ez esetben a projekt a fugyivásárhelyi önkormányzat támogatásával valósul meg.

Egyik határozattervezet a Kolozs megyei Havasrekettye és Ponor-Ék közti turisztikai zóna könnyebb megközelítését lehetővé tevő infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozott, melynek érdekében egy 260 méter hosszú és 2536 négyzetméterű, felújításra váró bondorasszói utat utat Bihar megyei közterületből átminősítettek Kolozs megyeivé. Elfogadta a testület azt is, hogy a megyei önkormányzat társuljon Tenke községgel egy földgázhálózat kiépítése érdekében, és arra is rábólintott a többség, hogy a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaság rendelkezésére bocsássa a leendő belényesi körgyűrűvel kapcsolatos dokumentációt. (Ennél a pontnál az RMDSZ-sek nemmel szavaztak).

A napirendi pontok közt szerepelt a bukaresti székhelyű Kultúrát Kutató és Formáló Országos Intézet (INCFC) által a megye lakosainak kulturális fogyasztói szokásairól készített tanulmány elsajátítása is. Ennek kapcsán Borsi Imre Lóránt javasolta, hogy a felmérést ismételjék meg pandémiamentes időkben is, ami ellen Bolojannak nem volt kifogása.

Fotók: Alexandru Nitescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában