kenőpénz

2021.11.16. 11:00

Felmentették Vasile Blagat

Nem bűnös a befolyással való üzérkedésben Vasile Blaga, volt Bihar megyei prefektus és belügyminiszter, döntött a Semmítőszék. Az ítélet nem jogerős, tíz napon belül fellebbezni lehet ellene.

Fotó: i2.wp.com

Immár másodjára mentik fel a vádak alól Vasile Blagat, a Demokrata Liberális Párt (PDL) egykori főtitkárát, volt belügyminisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt abban a befolyással való üzérkedési perben, amelyben azzal vádolták meg, hogy 700 ezer euró kenőpénzt fogadott el pártja számára.

Az ügy fejleményeit a Spotmedia részletezi. Eszerint eúttal a Legfelsőbb Semmítőszék döntött a felmentés mellett, de a hétfőn hozott ítélet nem jogerős, tíz napon belül fellebbezni lehet ellene. Először a Bukaresti Törvényszék döntött Blaga javára még 2017 októberében, de a Bukaresti Ítélőtábla megmásította a döntést és a 2020 júliusában a per újratárgyalását rendelte el. Blagat 2016 novemberében fogta perbe a Ploiesti megyei Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA), amikor a politikus a PDL főtitkára volt. Az volt a vád ellene, hogy 700 ezer eurót kapott egy cégtől azért, hogy vesse be befolyását annak érdekében, hogy a cég állami megrendeléseket nyerhessen el. Az ügyészek szerint Blaga 2011-ben és 2012-ben összesen négy alkalommal kapott összesen 700 ezer eurót egy vállalkozótól, Bruno Horaţiu Berdilatól, hogy párttársán Gheorghe Ştefanon keresztül, aki akkor a PDL alelnöke volt, befolyást gyakoroljanak egy olyan személyre, aki két állami vállalatban töltött be vezető tisztséget, és akinél elérjék azt, hogy a két állami cég szerződéseket kössön a kenőpénzt adó vállalattal.

A DNA szerint Blaga 500 ezer eurót kapott Gheorghe Stefantól, Piatra Neamț volt polgármesterétől és 200 ezer eurót egy másik közvetítőtől; a párthoz eljuttatott pénzt fantomcégeken keresztül szivattyúzták ki állami vállalatoktól. Mivel beismerte bűnösségét, Gheorghe Ștefan csak három év börtön kapott, egyébként ő is és Bruno Horaţiu Berdilă is Vasile Blaga ellen vallott. Blaga mindvégig ártatlannak vallotta magát, szerinte Stefan csak azért vallott ellene, hogy kevesebb büntetést kapjon, és még a pénze is megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában