ellenőrzések

2021.11.04. 13:00

Egyre kevésbé tudunk szelektíven gyűjteni

A nagyváradi önkormányzat a napokban ellenőrizte a magánházaknál összegyűjtött hulladékot, hogy megállapítsa, mennyire tartják be a lakók a szelektív gyűjtésre vonatkozó előírásokat. Az eredmény nem kecsegtető: a biohulladéknak több mint a fele szennyezett volt.

Pap István

Október 2529. között zajlott le Nagyváradon a lakosság szelektív hulladékgyűjtését ellenőrző akció, melynek eredményeiről közleményben számolt be a polgármesteri hivatal. A tájékoztatóból kiderül, hogy az ellenőrzéseket a polgármesteri hivatal, a RER Vest, az ECO Bihor és a helyi rendőrség munkatársai végezték el a Szilágyi Dezső (Moscovei), a Borz (George Barițiu), az Akadémia (Academiei), az Ingusta, a Mircea Popescu, a Ion Vidu, a Crișan, a Cloșca és a Horea utcákon. Október 25-én és 29-én az újrahasznosítható hulladékot ellenőrizték és megállapították, hogy az említett utcákon összesen 252 köztisztasági szerződéssel rendelkező ügyfél közül 135 tette ki a ház elé az újrahasznosítható hulladékot tartalmazó zsákot. Ezek közül 55 esetben nem volt megfelelő a zsák tartalma, azaz az újrahasznosítható hulladék között ételmaradékokat, növényi hulladékot, tamponokat, maszkokat, szennyezett csomagolóanyagokat stb. találtak.

A lebomló biohulladékot október 26-án és 28-án ellenőrizték a felsorolt utcákban. Összesen 101 kis kuka volt kihelyezve, és ezek közül 69 kukában találtak oda nem illő hulladékot, legtöbb esetben üveget vagy pillepalackot, alumínium dobozt, továbbá tamponokat, maszkokat, ruhaneműt, vérrel, állati eredetű élelmiszerrel szennyezett papírt és egyéb csomagolóanyagokat. Az ellenőrök minden ilyen kukára egy öntapadó matricát ragasztottak fel, amin azt írja: „Deșeu neconform”, azaz Nem megfelelő hulladék”. A nem megfelelő tartalmú zsákokat és kukákat automatikusan kommunális hulladéknak minősítették és ennek a hulladéktípusnak a tarifáját számolták fel rájuk, és csak azon a napon szállították el, amikor a kommunális szemétért mentek. Ugyanakkor a helyi rendőrség 71 figyelmeztetést is kiadott a nem megfelelően gyűjtött szemét miatt. Adina Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának aligazgatója azt javasolja a közös udvarban lakóknak, hogy a saját sárga zsákjukra a továbbiakban írják rá filctollal a lakás számát, hogy a jövőben különbséget lehessen tenni az ugyanabban az ingatlanban lakók között, és hogy a helyi rendőrség ne az egész lakóközösséget, hanem csak azokat bírságolja meg, akik nem gyűjtik szelektíven a szemetet. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a maszkokat a kommunális hulladék közé, a fekete kukába kell dobni. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a nem megfelelően végzett hulladékgyűjtés kihágásnak minősül, amiért természetes személyek 300–500, jogi személyek pedig 1000–1500 lej pénzbírsággal sújthatók. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó tudnivalók megtalálhatók a RER Vest honlapján (https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/), illetve a szolgáltató telefonos segítséget is nyújt munkanapokon 7–19 óra között a 0374-885-693 telefonszámon, és minden nap 19–7 óra között a 0259/433-195 számon.

Ügyes guberálók

És ha a lakóházaknál lévő szelektív hulladékgyűjtési gond nem volna elég, akkor tegyük hozzá azt, hogy a tömbházaknál sem jobb a helyzet. Sőt, itt egy újabb problémával kell megküzdjön a RER: a közösségi médiában ugyanis az olvasható, illetve olvasóink is jelezték, hogy a guberálók valahogy szert tesznek mágneskártyára, azzal nyitják ki a ketrecajtókat, és turkálnak a szemétben. Kérdeztük az ügyben Pálhegyi Zoltánt, a RER Vest igazgatóját, aki elmondta, hogy a guberálók a RER-dolgozóktól nem kaphatnak mágneskártyákat, utóbbiak ugyanis nem mágneskártyával, hanem kulccsal nyitják ki a ketrecek nagy ajtaját, amin kihozzák a kukákat. A mágneskártyát a lakótársulások tagjai használják, azzal nyitják ki a ketrec kisebbik ajtaját. Pálhegyi Zoltán elmondta, hogy eddig kétféle módszerről hallott, amivel a guberálók operálnak: az egyik az, hogy vésővel feszítik hátra a zár rugóját, ami ezáltal tönkre is megy, a másik módszer pedig az, hogy valamilyen mágnessel nyitják ki valahogy a rácsos ajtót.Ha a guberáló mágneskártyával megy be a ketrecbe, akkor azt csakis a lakóktól kaphattamondta. Az igazgató nem lát egyelőre más megoldást, mint azt, hogy ellenőrzéseket végezzenek a városban, és akiket guberáláson kapnak, azoktól elkobozzák azt az eszközt vagy járművet is, amivel a szemetet szállítják. Erre azért lenne lehetőség, mert a közterületen tárolt szemét az önkormányzat tulajdona, tehát aki abból kivesz valamit, lopást követ el. „Néhány évvel ezelőtt volt egy ilyen megfélemlítő akciónk, annak akkor volt hatása”, emlékeztetett Pálhegyi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában