Kötelességek

2021.11.03. 11:00

A gépkocsivezető kötelességei baleset esetén

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Illusztráció

A büntetőtörvénykönyv 338-as bejegyzése értelmében, amennyiben autóvezetőként olyan közúti eseményben vagyunk érintettek, amelyben akár csak kisebb személyi sérülés is történt, kötelességünk a helyszínen maradni – áll a rendőrség közleményében. A baleset helyszínének elhagyása rendőri jóváhagyás nélkül, illetve a baleset helyszínének megváltoztatása, a baleset nyomainak eltüntetése kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A büntetés kockázatának elkerülése végett akkor is jelenteni kell a 112-es sürgősségi telefonszámon és a legközelebbi rendőrőrsön a balesetet, ha a sérült elhagyja a baleset helyszínét.

A törvény értelmében amennyiben a közúti baleset egy személy halálát, illetve sérülését okozza, az autóvezetőnek kötelessége azonnal értesíteni a rendőrséget, nem szabad eltüntetnie a baleset nyomait, illetve nem szabad elhagynia a helyszínt. Emellett az autóvezetőnek vagy annak a személynek, aki tud a balesetről, kötelessége mihamarabb jelenteni az esetet a rendőrségnek és hívnia a 112-es sürgősségi telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában