Magyar Napok

2021.10.09. 09:48

Ünnepeltek az örvéndi szórványmagyarok

Az egyik nap szüreti mulatsággal, a másikon pedig a kicsiknek és nagyoknak egyaránt könnyed kikapcsolódást kínáló falunapi programokkal ünnepelték meg Örvénden a harmadik kiadásához érkezett Sebes-Körös-Völgyi Magyar Napokat az elmúlt hétvégén.

BN-összeállítás

A három naposra tervezett, a helyi és a megyei RMDSZ támogatásával létrejött Sebes-Körös-völgyi ünnepség pénteken Réven kezdődött. A réviektől szombaton az örvéndi szervezők vették át a stafétát, ahol is hagyományos szüreti bállal folytatódott a Magyar Napok rendezvénysorozata.

A népviseletbe öltözött párok előbb istentiszteleten vettek részt: Fehérvári István református lelkipásztor a nyolcadik zsoltár alapján hirdette az igét és kérte Isten áldását a körmenetre készülő szüreti bálozókra. Örvénden ugyanis évtizedes hagyománya van nemcsak szüreti bálnak, hanem az attól elválaszthatatlan táncos körmenetnek is: a mulatság napján a csőszlegények és a csőszlányok lovas kocsin járják körbe a szomszédos településeket, így hívogatják táncaikkal, énekeikkel az esti bálba az örvéndiek mellett a mezőtelki, a pósalaki, a mezőtelegdi, valamint a pusztaújlaki magyarságot. Az idei tánckoreográfiának – ami a felkészítők, Ehupov Norbert, Sorbán Barbara, Pop Emília és Antal Bernadett munkáját dicséri – különös színfoltot adtak az eltérő korcsoportok: a felnőttek csoportját alkotó nyolc pár mellett kilenc pár a 3–10 évesek, hét pedig a 10–15 évesek korcsoportjából is bekapcsolódott a „nagyok” szüreti bálba hívogató táncába.

Vasárnap az örvéndi falunapok keretében szintén családias hangulatban, valamennyi korcsoporthoz szólóan zajlottak a programok. Örvénden az alkalomhoz illő hagyomány az ökumenikus istentisztelet is. A helyi kultúrotthonban összegyűlt híveknek a római katolikus egyház részéről Kubalak Péter esperes-plébános, a református egyház képviseletében Fehérvári István, valamint Balogh Sándor komádi lelkipásztor, a baptista közösség részéről pedig János Levente lelkész hirdette közösen az igét. Az ökumenikus istentiszteletet a Komádiból érkezett citerások előadása, az örvéndi gyermekek ének- és hangszeres produkciója, valamint a különböző felekezetek egyházi kórusainak szolgálata tette ünnepélyesebbé.

A világi elöljárók közül a rendezvény házigazdájaként Sorbán Levente, Alsólugas polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki, hogy a Sebes-Körös-Völgyi Magyar Napokat – és a programokon keresztül magyar hagyományainkat – az új erőre kapó egészségügyi járvány, illetve a szűkös anyagi források ellenére is sikerült megtartani. A szervezéshez nyújtott támogatásért köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, valamint az RMDSZ Bihar megyei szervezetének. Majd a vendégeknek adta át a szót: előbb Tóth Ferenc, Örvénd testvértelepülésének, Komádi városának a polgármestere, majd a Bihar megyei RMDSZ megyei tanácsi frakcióvezetője, Borsi Imre Lóránt és Grim András, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke osztotta meg ünnepi gondolatait.

A helyi kultúrotthon udvarán a felnőtteket lacikonyhák, a gyermekeket pedig légvárak várták önfeledt szórakozásra. Örömfőzésre is sor került: a helyszínen készített ízes ételek közül a zsűri Varga Katalin, Portik Ferenc, Sillye Gyula, Erdey Zsolt és Bajczár István főztjét ítélte a legjobbnak.

A kilátogatók jókedvéről, könnyed kikapcsolódásáról a színpadon fellépő néptánccsoportok gondoskodtak. Felléptek a Sebes-Körös-menti Pacsirták, valamint a borsi és a székelyhídi néptáncegyüttes is. A könnyű-, illetve a mulatós zene híveit a vasárnap esti Jolly koncert szórakoztatta. A harmadik Sebes-Körös-Völgyi Magyar Napok örvéndi ünnepségsorozata látványos tűzijátékkal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában