Megbeszélés

2021.10.18. 12:00

Rendhagyó helyszínen találkoztak a klérus tagjai

Rendkívüli helyszínen tartották szokásos őszi megbeszélésüket a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai: Böcskei László megyés püspök a palota második emeletének üléstermébe invitálta a klérus tagjait. Elmondása szerint az épület 250 éves történetében ez az első alkalom, hogy papi gyűlést tartanak ebben a teremben.

Fotó: RKP

Forrás: varad.org

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség beszámolója szerint a járványügyi helyzetre való tekintettel két csoportban érkeztek a meghívottak a püspöki székvárosba: október 14-én, csütörtökön délelőtt a váradi, a szilágysomlyói és a székelyhídi esperesség papjai, míg pénteken, október 15-én a Várad-környéki, a margittai, a tenkei és a tasnádi esperesség papjai tanácskoztak. A főpásztor hangsúlyozta, hogy ebben a kritikus időszakban minden embernek szüksége van arra, hogy megtapasztalja az egymásra figyelés, az együvé tartozás, az együtt haladás örömét. Kiemelte, hogy a papok közül jelenleg is többen szorulnak orvosi ellátásra, és emiatt nem vehetnek részt ezeken a megbeszéléseken. Felelevenítve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tapasztalatait, elhangzott: csak úgy tudunk az Európát sújtó sokféle krízis fölé emelkedni, ha elindulunk egymás felé, ha hidakat építünk és megpróbálunk eljutni világunk spirituális, gazdasági és társadalmi perifériáira.

A megbeszélés fő témáját a püspöki szinódus 2023-ban tartandó 16. rendes közgyűlésének az előkészítése képezte, amely arra hív, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és Jézus Krisztus példáját követve megszólítsuk a ránk bízottakat. Böcskei László kiemelte, hogy nagy szükség van a paptestvérek szolgálatára, ők kell meghívják az egyházközségek tagjait erre a párbeszédre, hiszen a szinódusi folyamat legalsó szintje az egyházközség.

A szinódus előkészítő dokumentuma értelmében az evangélium hiteles hirdetéséhez egy szinodális megtérésre van szükség. Bár a járvány fokozódásával tovább mélyül a társadalmi igazságtalanság, törékenységünk megtapasztalásával a segítségnyújtás sokféle jelét is észleljük környezetünkben. Ebben a helyzetben különös aktualitással bír a jelenlegi szinódus, amelynek három kulcsszava a közösség, a részvétel és a misszió: a közösségre hívott egyházban, az evangélium hirdetésében minden embernek helye és szerepe van. A szinódus egyházmegyei szakaszának koordinálásában a püspököt egy kapcsolattartó csapat segíti.

A papi gyűlés következő témája a 2022 tavaszán és nyarán esedékes népszámlálás. Kisebbségi jogaink és érdekeink biztosítása, nemzeti értékeink megóvása érdekében a szervezők kérik a papokat, hogy fokozottan buzdítsák híveiket a részvételre. A megbeszélés utolsó pontjában a jelenlévők megbeszélték a tervezett pasztorális programok szervezési lehetőségeit a jelenlegi járványügyi intézkedések fényében. A papi találkozó jó hangulatú, kötetlen szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában