Ünnepség

2021.10.06. 14:00

Magyar Napok a Sebes-Körös mentén

Harmadik alkalommal szervezték meg október 1–3. között Bihar megye egyik szórványrégiójában, a Sebes-Körös mentén a Magyar Napokat. 

 

BN-összeállítás

Három nap – két település: pénteken Réven kezdődött, szombaton Örvénden szüreti felvonulással, bállal folytatódott, majd vasárnap családi nappal, koncerttel zárult a harmadik alkalommal megszervezett programsorozat.

Bihar megyében a Sebes-Körös mentén, Réven, Vársonkolyoson, Magyarkakucson, Élesden, Feketeerdőn, Örvénden, Mezőtelkin, Pusztaújlakon, Mezőtelegden, Pósalakán, Köröskisjenőben, Fugyiban és Fugyivásárhelyen mintegy hatezer-hatezerötszáz magyar él, ez a megye négy szórványvidékének az egyike. A Bihar megyei RMDSZ egyik célja az, hogy a szórványban élőknek is szervezzenek közös ünnepet. Egy év kihagyás után az idei esemény péntek este a révi kultúrotthonban indult, ahol a jelenlévőket Hasas János helyi alpolgármester, majd Grim András, a térség megyei tanácsosa és Borsi Lóránd, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntötte. Elsőként a magyarremetei néptánccsoport tagjai léptek színpadra, ezt a Vince Ibolya tanárnő által felkészített révi fiatalok előadása követte.

A program a nagyváradi M.M. Pódium Színház A Liget című zenés, szórakoztató összeállításával folytatódott. „Volt Budapestnek egy olyan városrésze, amely a szórakozást, a kikapcsolódást jelentette az egyszerű polgárok részére. Itt kötődtek baráti kapcsolatok, szerelmek, barátságok; és volt A LIGET (jelenleg népliget). Itt éltek a ligetet működtető mutatványosok, cirkuszisták, ételt és italt szolgáltató árusok stb. Szinte város volt a városban” – mondta többek között az előadásról a társulat vezetője, Meleg Attila. És tényleg, Verestói Máriával egy órára budapesti hangulatot teremtettek a révi művelődési házban. Előadásuk végén Hasas János köszönte meg a társulatnak azt, hogy előadásaikkal a szórványtelepülésekre is eljuttatják az ismert operettslágereket. A péntek esti eseményt Vince Jázmin és Dominik révi fiatalok zenés összeállítása zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában