Tudnivalók

2021.10.21. 07:48

Jönnek a piros színű parkolóhelyek

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Nagyvárad önkormányzata közvitára bocsátotta a 2022-es helyi adók és illetékek meghatározásának, valamint a területi adóbesorolás tervezetét. A dokumentum az intézmény honlapján (www.oradea.ro), valamint a polgármesteri hivatalban tanulmányozható, javaslatokat, észrevételeket, megjegyzéseket november 2-ig lehet tenni, a következő elérhetőségeken: primaria@oradea.ro (email), 0259/437-544 (fax), Unirii tér 1. szám, Nagyvárad, Bihar megye (posta), vagy személyesen a városháza földszintjén levő ügyfélszolgálatnál.

A legfontosabb változás talán az, hogy kijelölnek olyan parkolóövezeteket, ahol legfeljebb egy órán keresztül lehet a járműveket hagyni, és az itteni parkolóhelyek piros színnel lesznek felfestve. A helyhatóság nem titkolt célja ezzel az, hogy kiszorítsa a városközpontból az autókat, és arra kényszerítse a gépjárművezetőket, hogy használják az elmúlt években megépült mélygarázsokat, illetve parkolóházakat. A Bihoreanul hetilapnak nyilatkozó Eduard Florea gazdasági igazgató negatív példaként a Sal Ferenc (Dunării) utcát említette, mely állandóan zsúfolt, holott a közelben két parkolóház is működik, egy a Körös áruház mellett, egy pedig a törvényszék épülete mögött. Az elképzelés szerint a pirossal jelölt helyeken 30 percnyi parkolásért 4 lejt kell majd fizetni és 8 lejt egy óráért, és nem csupán 7 és 18 óra között fogják kérni a pénzt, ahogyan a város többi részén történik, hanem ennél hosszabb ideig, 7 és 21 óra között. Összehasonlításképpen: a sárga parkolóhelyeken (maximum két óra parkolás) továbbra is 2 lejt kérnének 30 percért, 5 lejt 60 percért és 8 lejt 120 percért. Szintén nem változna a fehér színnel jelölt parkolóhelyeknek a tarifája: 3 lej egy óra, 6 lej két óra, 15 lej tíz óra.

A határozati javaslatban szerepel továbbá az is, hogy jövőre ismét emelkedjenek a helyi adók és illetékek az idei inflációs ráta értékével, vagyis 2,6 százalékkal. Ahogyan már évek óta bevett gyakorlat, akik március végéig egész évre eleget tesznek fiskális kötelezettségeiknek, 4 százalékos kedvezményben részesülnek, ha személyesen teszik ezt, és 8 százalékosban, ha online módon.

Többe kerülnek a belépőjegyek a Nymphaea akvaparkba: felnőtteknek a jelenlegi 60 lej helyett 70 lejbe, és turisztikai illetéket kell majd fizetnie minden olyan szolgáltatónak, amelyeknél szoba bérelhető, tehát nem csak azok a panziók, vagy hotelek, melyek ötnél több szobával rendelkeznek. Emelkedik az asztalok havi bérleti díja is a váradrogériuszi piacon, 230 lejről 250 lejre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában