Előterjesztések

2021.10.28. 08:24

Infrastrukturális projektekről döntött a megyei tanács

Zömében infrastrukturális jellegű fejlesztésekkel kapcsolatos határozati javaslatok szerepeltek a kedden online megtartott megyei tanácsülés napirendi pontjai közt. Valamennyi előterjesztés el lett fogadva, bár egyes tervezeteknél voltak ellenzéki tartózkodások, illetve nemmel szavazások.

Ciucur Losonczi Antonius

A tanácsülést megelőzően Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Mircea Mălan alelnök egy sajtótájékoztató keretében ismertették részletesebben az általuk fontosabbnak tartott előterjesztéseket.

Három anyag is Váradszentmárton leendő körgyűrűjével volt kapcsolatos. Mint ismeretes, ezzel az ötlettel idén állt elő a Bihar Megyei Tanács. Időközben az előzetes műszaki tervdokumentációk nagy része már elkészült, és elérkeztek ahhoz a fázishoz, hogy el kellett fogadni a kisajátítási sávot, illetve beazonosítani az érintett birtokokat. Bolojan külön kiemelte, hogy a kisajátításokat nem a megyei önkormányzat, hanem a kormány fogja végezni. Ezért a tanácsülésen megszavazták, hogy partnermegállapodást írnak alá az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal, illetve a Szállításügyi Minisztériummal, melyek közbenjárnak a műszaki-gazdasági adatokat tartalmazó kormányhatározat kibocsátása érdekében, véglegesítik a Nagy-Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében benyújtott pályázatot, és gondoskodnak arról, hogy kormányhatározat legyen elfogadva a kisajátításokról is. Ezzel párhuzamosan a megyei tanács pozitív véleményezést próbál kieszközölni a szakminisztérium műszaki-gazdasági bizottságánál és az érintett tárcaközi bizottságnál, valamint novemberben tendert hirdet majd a beruházás megtervezésére és kivitelezésére. Előbbi három, utóbbi tizennégy hónapot venne igénybe. A munkálatokra a szerződést jövő tavasszal kötnék meg, és legkésőbb 2023 végéig elkészülne ez a körgyűrű.

Két másik előterjesztésnek a tárgya a majdani metropolisz-körgyűrű volt, mely Nagyürögd, Váradszentmárton és Fugyivásárhely községeket érinti. Közel 17 kilométer hosszú lesz, kétsávos, két híddal, két viadukttal és négy körforgalommal. Az eredeti tervhez képest valamivel rövidebb lesz, mert nem fogja megkerülni Váradalpárt. Az Anghel Saligny-terv keretében finanszírozott befektetés becsült költsége bruttó 253 millió lej, a megvalósításra szánt időszak 84 hónap. A siker érdekében két egyezségre is szükség volt: egyrészt a nagyürögdi, a szentmártoni és a fugyivásárhelyi önkormányzatokkal állapodott meg a megyei tanács, másfelől pedig társult a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, létrehozva egy közösségi fejlesztési egyesületet (ADI), melyben három az egyhez arányban van részesedése a megyei tanácsnak.

Egy megyei iparipark-hálózat létrehozására vonatkozó határozati javaslatok is szerepeltek az előterjesztések közt. A megyei tanács az élesdi és a belényesi önkormányzatoktól igényelt erre a célra földterületeket, Élesden 8,5 hektárt, Belényesben 17,5 hektárt. Partnerségben e két várossal európai uniós pénzforrásokra fognak pályázni, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségnél dolgoznak a finanszírozási kalauzon, állítólag jelentős pénzösszeg áll majd rendelkezésre – magyarázta Mircea Mălan. Egy másik tervezet arról szólt, hogy a megyei tanács 1 millió lejjel támogatja Oláhszentmiklóst a gázhálózat fejlesztése érdekében. Első ütemben 10 kilométer hosszú vezeték épül, melyre a község lakosságának 85 százaléka tudna rácsatlakozni. Elfogadták ugyanakkor a Pádist Ponor-Ékkel összekötő 763-as jelű megyei út korszerűsítésének műszaki-gazdasági mutatóit is. A 10 kilométer hosszú, 5,5 méter széles, kétsávos út modernizálásának költsége bruttó 108 millió lej. Eldőlt továbbá az is, hogy természetvédelmi körzetnek nyilvánítanak három objektumot Biharkabán annak érdekében, hogy megyei jelentőségű természetvédelmi területekké válhassanak, valamint legalább egy éven keresztül együttműködik a megyei tanács a kolozsvári székhelyű Regionális Út- és Hídépítő Igazgatósággal azért, hogy ősszel és tavasszal fákat ültessenek az országutak mentén a települések belterületein, egyetértésben a helyi polgármesteri hivatalokkal.

Költségvetés-igazítást is jóváhagytak azért, hogy a kulturális intézmények működéséhez biztosítva legyenek a keretek az év végéig, a megyei tanács ki tudja fizetni a beruházási munkálatok kivitelezőit, és képes legyen befejezni a metropolisz-körgyűrű hatástanulmányát. Borsi Imre Lóránt frakcióvezető röviden jelezte, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezetének, illetve elnökének, Cseke Attila miniszternek a javaslatára kormányhatározattal Bihar megyének 5,8 millió lej lett kiutalva a kulturális szférának, pontosabban a két színháznak és a filharmóniának. „Innentől kezdve tehát nem mondhatja senki azt, hogy nincs pénz a kultúrára” – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában