Üzenet NEKtek!

2021.10.04. 14:00

„Induljunk el közösen megtalálni Istent”

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség udvarán állították ki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült „Minden forrásom belőled fakad” című virágkompozíciót. Az alkotás előtt tartottak köszöntőkkel egybekötött rövid művészi műsort a vasárnap délelőtti székesegyházbeli mise után.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az Üzenet NEKtek! című, kétnapos ökumenikus kulturális rendezvénysorozat második napján, a délelőtti mise után a hívek a püspöki udvarra vonultak, ahol már állt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült „Minden forrásom belőled fakad” című virágkompozíció. Az egybegyűlteket köszöntötte Böcskei László római katolikus megyés püspök, aki felidézte az eucharisztikus kongresszust, mely „felekezettől függetlenül megszólított minden embert, aki Istent keresi. (…) A mai zaklatott világban a kongresszus arra volt jó, hogy induljunk el közösen ismét megtalálni Istent. Induljunk el közösen és fogadjuk be a mi életünkbe, és ha ez megtörtént, tudjunk és merjünk az Istennel való együttlétnek az öröméből élni” – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy a püspöki palota kertjében kiállított virágkompozíció a bátai eucharisztikus csodát örökíti meg, márpedig a bátai bencés apátságot Szent László alapította, „és ő is arra tanított, hogy merítenünk kell a tiszta forrásokból, keresnünk kell lstent, és akkor építeni tudunk. A virágkocsi még közelebb visz bennünket Szent László tiszteletéhez, aki megszerettette a keresztény vallást az egész magyar nemzettel. A mi feladatunk az, hogy tegyünk azért, hogy a mai időknek sokféle pogánysága ne terjedjen el közöttünk: a széthúzás, a falak emelése, az egymás kárára történő törtetés, a régi értékektől való eltávolodás. Szeressük hitünket, egyházunkat, és tegyünk azért, hogy a hitünkből élve tűnjön el a pogányság sokféle formája a mi életünkből” – zárta szavait a házigazda püspök.

Hálaadás

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke Pál apostolnak a Kolossébeliekhez írt leveléből idézett: „erősödjetek meg hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” A püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitet erősítő hálaadásra azért van szükség, mert úgy tűnik, mintha a keresztény világ gyengélkedne. Hangsúlyozta, hogy ezért volt jó az eucharisztikus kongresszus, „mert erőt demonstrálunk azzal, hogy együtt vagyunk, imádkozunk” – fogalmazott, majd így folytatta: „Ez az ünnep olyan erő, mely tovább visz minket az építés feladatában. Mert manapság rombolódik az erkölcs, a hit, a reménység, már-már eljutunk odáig, hogy rombolódik az ember a családdal együtt, rombolódnak a nemes célkitűzések. De az Isten nem ezt akarja, épp ellenkezőleg, azt akarja, hogy építkezzünk, ha kell, romokon is. A mi életünk nagyon sokszor azért ilyen, mert nagyon sokszor megérdemeljük azt, hogy az Úr megpróbáljon bennünket, de ugyanakkor azért nyílik meg a szemünk és a szívünk, hogy lássuk azt, hogy a megpróbáltatások után hogyan emel fel az Isten. Ezért hiszünk, ezért építünk, ezért próbáljuk összeszedni maradék erőinket, ezért fogadjuk el a külső segítséget, mindent, ami előre visz, de semmit, ami meggáncsol.”

Támogatás

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára is köszöntőt mondott. Beszédének elején az eucharisztikus kongresszus ökumenikus jellegét emelte ki. Ebben a szellemben köszöntötte az éppen száz éves Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, melynek tevékenységét így méltatta: „Tiszteletre és elismerése méltó az a missziói és társadalmi munka, amely az elmúlt száz esztendő minden nehézsége, kihívásai és akadályai ellenére is törekszik a hívek szellemi és lelki megújítására, megerősítésére.” Ezt követően emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya 2021-et a Nemzeti Újrakezdés Évének nyilvánította. „Közös gyökereink, évezredes tradícióink, történelmi emlékeink mind olyan kapcsolódási pontok, melyek egységes nemzetté teszik a Kárpát-medencében élő magyarságot. Fennmaradásunk biztosítása minden magyar számára feladatot jelent. Ahhoz pedig, hogy a magyarság megmaradjon a Kárpát-medencében, a közösségek építésére van szükség. Ezért támogatja Magyarország kormánya a külhoni közösségi kezdeményezéseket, az óvoda- és iskolaépítési program, a templomfelújítási program vagy a közösségi házak építése révén. Míg 2010 előtt csupán 9,1 milliárd forintot biztosított az akkori szocialista-liberális kormány nemzetpolitikai célokra, 2010 óta a polgári kormány alatt a határon túli támogatások összege folyamatosan nőni tudott, azóta megtízszereződött, idén több mint 90 milliárd forintot érve el” – mondta az államtitkár.

Végezetül köszöntőt mondott Bódor Edit, Debrecen Megyei Jogú Város külkapcsolatokért felelős referense, majd a Debreceni Népi Együttes és a Bürkös zenekar műsora következett: szilágysági és hajdúsági táncokat adtak elő. A művészi produkciók sorába illeszkedett Erdős Tóth Fruzsina közreműködése, aki az esemény kezdetén a Boldogasszony anyánk című régi magyar himnuszt énekelte el, majd a közöntőbeszédek között Tóth Zsolt gitárkíséretével a 42. zsoltár megzenésített változatát és a Hazám, hazám című dalt adta elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában