Idősek világnapja

2021.10.05. 17:00

„A test öregszik, a lélek viszont fiatal marad”

A szépkorúakat köszöntötték szeptember utolsó napján, az idősek világnapját megelőzően a nagyváradi CE Szövetségnél.

Fotó: János Piroska

János Piroska

Mozgalmas napok állnak a nagyváradi CE Szövetség, más néven a Pro Christo et Ecclesia Egyesület mögött, hiszen amellett, hogy az október 1-jén ünnepelt idősek világnapja alkalmából a Dorcas Egyesülettel közösen egész hetes programot szerveztek, jártak Fugyivásárhelyen, és a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO) által szervezett vásáron ők is bemutatkoztak a Szent László téren. Csütörtökön, a szövetség Ștefan cel Mare utcai székhelyén az Erzsébet-kör és a Granny-program résztvevői közösen ünnepelték meg a jeles napot. Visky Magdolna, az Erzsébet-kör vezetője a Korinthusbeliekhez írt második levélből olvasott fel egy részletet, melyben arról hallhatunk: Krisztus az, aki békességet ad. Ha bennem békesség van, akkor pedig magam is a békét árasztom családomban, környezetemben – tette hozzá, a békéltetés feladatára hívva fel a jelenlevők figyelmét. Kondor Erzsébet, a Granny-projekt programfelelőse, mentálhigiéniás szakember szintén egy igeverssel nyitotta meg beszédét: „Vénségemig és megőszülésemig se hagyj el engem, oh Isten, hogy hirdessem a te karodat e nemzetségnek, és minden következendőnek a te nagy tetteidet.” (Zsoltárok 71:18). Gyengeségeink, saját állapotunk elfogadására is erő szükséges, éppen ezért kell Isten erejét kérni – mondta el, felidézve Nemes Ödön jezsuita szerzetes történetét, aki meg tudott békélni rákos megbetegedésével, az ellene való küzdés erejét a szolgálatra fordította, meggyógyulva pedig hosszú életet élt. Az idősek és fiatalok közötti kapcsolatra kitérve elmondta: a napjainkban sokat emlegetett fenntarthatósághoz szükség van a fiatalok és idősek közötti együttműködésre, a generációs szakadék áthidalására. Ez utóbbit hivatott elősegíteni a helyszínen Körösi Eszter hetedik osztályos tanuló, aki az ünnepelteknek egy hét naplóbejegyzéseit olvasta fel arról, hogyan is telnek egy kisdiák napjai a mai világban. Az énekléssel, imádsággal színesített programot közös ebéd zárta.

Az ünnepségen elhangzott: a rendezvényt eredetileg a püspöki palota kertjében szerették volna megszervezni, ahol idősek és fiatalok találkozhattak volna egymással, ám a járványhelyzet közbeszólt. Ugyanez változtatott azon a programon is, melynek keretében idős személyek üzenetét osztották meg diákokkal: pénteken videófelvételek által juttatták el váradi iskolák diákjai számára a szépkorúak üzeneteit. A kezdeményezés a Szent Erzsébet és Szent Márton otthonokkal együttműködve valósult meg.

A szövetség programjairól

A CE Szövetségen belül különböző programok által támogatják az időseket, köztük van a Granny-program, amelyben a hangsúly az idősek közösségbe való bevonására esik – mondta el Kondor Erzsébet programfelelős. A közel húszéves múltra visszatekintő Erzsébet-kör alkalmain csütörtökönként 30–40 személy gyűlik össze, a foglalkozásokat Visky Magdolna vezeti. Az idősgondozási programban olyan személyeket támogatnak, akiknek már nehezükre esik elhagyni otthonaikat – nekik segítenek a bevásárlásban, takarításban, orvoshoz viszik őket.

A csütörtöki ünnepségen a generációs szakadék került a középpontba, célja pedig az volt, hogy bátorítsák az időseket arra, hogy megismerjék, milyen világban élnek most a fiatalok. Ha egymás világait megértenénk, egymáshoz is jobban közelednénk – mondta el a mentálhigiéniás szakember.

„Az idősek nyitottak a változásra, csak nem merünk közeledni feléjük. Ennek felismeréseként született meg például a szövetségen belül az idős személyek táboroztatásának ötlete is, hiszen a gyerekek és fiatalok mellett ők is igénylik ezt a fajta tevékenységet. Nem kell lemondani az idősekről, lehet motiválni őket, hiszen sokan elmondják: ha a test öregszik is, de a lélek fiatal marad. Szerintem nagyon sok múlik azon, hogy mi mit tükrözünk vissza: ha mi lemondunk róluk, ők is lemondanak magukról. Ők annyi mindent tudnak, 70–80 év alatt rengeteg élettapasztalatot szereznek. Nagyon sokszor azért érzik magukat haszontalannak, mert a fiatalokat nem érdekli, hogy mi az ő véleményük. Amikor érdeklődünk a véleményük, a történetük iránt, onnan kezdve viszont megnyílik az út. A fiatal generációt ebben kell erősíteni: vágyjanak arra, hogy meséljenek az idősek, megosszák azt, amit tudnak” – mondta el Kondor Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában