Figyelmeztetés

2021.09.23. 15:00

Ügyeljen a legnagyobb gondra: a gyermeke biztonságára!

Törő Enikő

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség is csatlakozott ahhoz a kampányhoz, melyet az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) indított, az E.ON-nal és a Delgaz Grid-del együttműködve. A kampány neve és szlogenje: Ügyeljen a legnagyobb gondra: a gyermeke biztonságára!

A kampány ezen szakaszában az óvodások és iskolások számára szerveznek tevékenységeket, hogy megtanítsák nekik, hogyan lehet megelőzni különféle veszélyeket. A kampány másik lényege tudatosítani a felnőttekben azt, hogy milyen fontos a gyermekek felügyelete és hogy be kell tartani bizonyos szabályokat az otthonokban is. A IGSU kérésére felmérést tartott az IRES, melyből kiderült, hogy négyből egy romániai lakos felügyelet nélkül szokta hagyni 10 évnél kisebb gyermekét az otthonukban. Az IGSU adatai szerint az elmúlt nyolc évben 378 gyermek volt tűzeset áldozata, ebből 104-en meghaltak, nagyrészüket ugyanis felügyelet nélkül hagyták a tragédia idején. A tűzben elhunyt gyermekek 69 százaléka vidéken élt, 31 százalékuk városban.

Tanácsok

Az elmúlt években az IGSU, az E:ON és a Delgraz Grid számos kampányt indított már, így több millió állampolgárhoz jutottak el a legfontosabb figyelemfelhívó üzenetek. A kampány során felhívják a figyelmet, hogy kerítsék el, zárják el az olyan helyeket, ahol a gyermekek áram közelébe juthatnak: csatlakozók, kapcsolótábla stb., ne engedjék villanyradiátorok, vasalók közelébe őket. Mindig figyeljenek oda a gyermekükre, amikor elektromos játékkal játszik, és azokat rendszeresen ellenőrizzék. Ne hagyják gyermekeiket otthon egyedül, amikor a kályhában, kandallóban tűz ég, és ne engedjék azok közelében játszani őket. Tanítsák meg őket arra, hogy a gyufa, gyújtó nem játék, valamint a gáztűzhely és egyéb konyhai gépek sem. Magyarázzák el türelmesen gyermekeiknek, hogy miért veszélyes a tűz és hogy azonnal szóljanak egy felnőttnek, ha veszélyt észlelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában