búcsúünnep

2021.09.18. 10:39

Örömben és fájdalomban is karjában hordoz a Szűzanya

A Fájdalmas Anya tiszteletére tartották meg a premontreiek préposti széktemplomának búcsúünnepét szeptember 15-én, szerda este Nagyváradon.

János Piroska

Fejes Rudolf Anzelm apát, prépost-prelátus Szent János könyvéből olvasta fel az evangéliumot: „Jézus keresztje mellett ott állt anyja, anyjának nővére Mária, aki Kleofás felesége volt, és Mária Magdolna. Mikor Jézus látta, hogy ott áll anyja és szeretett tanítványa, így szólt anyjához: »Asszony, nézd, ő a te fiad!« Aztán a tanítványhoz fordult: »Nézd, ő a te anyád!« Attól az órától fogva házába fogadta őt a tanítvány.” Elmélkedésében az apát emlékeztetett: a váradi széktemplomot gyakran nevezik a fekete Madonnák templomának, ugyanis mindhárom kegytárgyuk – két kegykép és egy kegyszobor – így ábrázolja a Szűzanyát. A fekete ez esetben jelképes szín, a fájdalmat jelképezi. Az atya megemlítette, Ferenc pápa szerdán a kegyszobor eredetije alatt misézett, az egyházfő ugyanis a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén, Sasváron zárta szlovákiai útját.

A szentmisén az atya elmondta: Szűz Mária szenvedése egyfajta szülési fájdalomként fogható fel, amely szenvedés által mindannyiunk édesanyjává vált. Az apát felidézte a Hétfájdalmú Szűzanyaként is nevezett Szűzanya 1846-os, La Salette-i jelenését, amikor két pásztorgyermek előtt jelent meg, akiknek a világ bűneiről beszélt. Olyan hibákra hívta fel ekkor a figyelmet, mint a bűntudat hiánya, a bűn lelkiismeret-furdalás nélküli elkövetése. A mai ember gyakran nem vállalja tetteiért a felelősséget, megfeledkezik a haza, a család fontosságáról. Azonban a gyermek mindig az új lehetőséget jelenti – mondta el az atya, aki megjegyezte: a templom oltárképe, amit Mezei Lajos festett, szintén 1846-ból származik. A bűnbocsánat az egyetlen lehetőség, amely által visszakapcsolódhatunk Isten szeretetéhez, a Szűzanya – ahogy a gyermek, majd pedig a megfeszített, értünk kereszthalált halt Jézust – örömben és fájdalomban is a karjaiban tart minket – hangzott el a szentmisén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában