Gálaest

2021.09.14. 19:00

Miniévad: Sebestyén Hunor kapta a legtöbb díjat

A nagyváradi Szigligeti Színház vasárnapi évadzáró gálaestjén, melyet a Kabaré 120 című előadással nyitottak meg, nem meglepő módon Sebestyén Hunor színművész öt díjat is kapott. Hajdu Gézát életműdíjjal illették.

Fotó: Szigligeti Színház

Pikó Stefánia

Mivel az elmúlt időszakban ő kapta a legtöbb szerepet, nem okozott meglepetést, hogy a Földes Kati-díjat, a négy nívódíj egyikét, a közönségdíjat, valamint a Varga Vilmos-díjat is Sebestyén Hunor „zsebelte” be. Mindemellett a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">díjátadó kezdetén dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója nyújtotta át neki azt az Őze Lajos-nívódíjat, melyet a járvány miatt 2020-ban nem volt alkalma átadni, miután bemutatták a Hamlet című előadást a várszínházban.

Az idei Miniévad zsűrije: Vadas László rendező, Novák Péter színész, rendező, műsorvezető, Csoma Judit Jászai-díjas színművész, Maria Hulber kritikus, valamint Forgács Péter rendező volt. „Meg kell mondanom, hogy egy olyan megújult társulatot láttam, ami igen nagy örömöt okozott nekem. Örültem, hogy megnézhettem ezeket az előadásokat. Tudjuk, hogy a pandémia minden ember életét megviselte; számunkra, a színészek számára a színház eleven, a nézők közelsége nagyon fontos, nagyon örülök, hogy most is ilyen sokan eljöttek. Arra emlékszem, hogy a nagyváradi közönség nagyon szerette a színházat. Én csak azt kérem, szeressék továbbra is, és támogassák a Szigligeti Színházat!” – fogalmazott Csoma Judit, aki negyven évvel ezelőtt távozott a Szigligeti Társulattól.

A díjátadó ünnepség legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a Kulisszadíjat adták át. Bozsódi-Nagy Orsolya irodalmi titkár bejelentette, hogy az idei évtől a díjat nemrégiben elhunyt kollégájuk, Nosz Botond után nevezik át, így a Nosz Botond-díjat Komáromi Sándor díszítőnek adták át, akit a közönség nagy tapssal, valamint a kollégák nagy éljenezéssel üdvözöltek. A díjátadó közepette „troll módon” Dimény Levente színművész felszökött a színpadra, hogy átadja a férfi színészek különdíját Domide Laura öltöztetőnek, akiről kiderült, négyórás szerződése ellenére szinte három személy munkáját végzi el töretlen energiával és odaadással.

A Szigligeti Színház az idei évben is aranybérlettel jutalmazta a leghűségesebb nézőjét, Bereczky Erzsébetet, valamint a Szöcskék, a színház fiatal önkéntesei közül a legszorgalmasabbakat, Szakács Kata és Oszaczky-Butkay Gergő önkénteseket is díjazták. A legjobb gyermekszereplőnek járó díjat a Valahol Európában című musicalben véghezvitt alakításáért Boross Péter kapta, a legjobb bábművész díját pedig a Lilliput Társulat fiatal tehetsége, Benczi Tekla vitte haza.

A legjobb kortárs táncművész idén Barkóczi Réka volt, a legjobb néptáncművész pedig Drimba Máté lett, aki az elmúlt évadban a János vitézben kapott főszerepet.

A Szigligeti Társulat tagjai közül Tóth Tünde, Trabalka Cecília, Kardos M. Róbert és Sebestyén Hunor kapott nívódíjat, Varga Vilmos-díjat pedig Sebestyén Hunor mellett a társulat egykori tagja, F. Márton Erzsébet. Kardos M. Róbert humorosan megjegyezte, őszintén meglepte a díj, nem számított rá, hiszen az azelőtt esti Hamlet-előadásban kétszer is bakizott.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője megható szavakkal, könnyek között búcsúzott a nyugdíjba vonuló bábszínészektől, Balogh Judittól, Birtalan Katalintól és Meleg Hortenziától. Szintén nagy tapssal búcsúztak a nyugdíjba vonuló Újlaki-Horváth Henriette kellékestől és Benke Ildikó öltöztetőtől.

Nem maradt el az életműdíj átadása sem, melyet idén Hajdu Géza színművész kapott. „Egy olyan személyt ünneplünk ma este, aki most már több mint ötven éves pályafutása során, hála Istennek, rengeteg elismerésben részesült. (…) Mi ezzel a díjjal nem csupán az elkötelezettséget ünnepeljük, hanem azt, hogy van egy olyan személyiség közöttünk, aki elhivatottságot érzett és érez a közönség szolgálatára a szó legnemesebb értelmében, és aki életfeladatának tekintette az értékteremtést, legyen szó szerepformálásairól, akár a színház és kultúra szervezésről” – hangzott el a laudációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában