Projekt

2021.09.30. 07:32

Metropolisz-körgyűrű épülhet a váradi agglomerációban

Rendkívüli közgyűlést tartott szerda délután a megyeháza dísztermében a megyei önkormányzat képviselő-testülete. Jóváhagytak több infrastrukturális jellegű projektet, valamint egy helyi légitársaságnak a megalapításáról is döntöttek.

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés egy közúti infrastruktúra-projektnek az elfogadásáról szólt, melyről a megyei tanács a nagyváradi, a váradszentmártoni, a fugyivásárhelyi és a nagyürögdi önkormányzatokkal állapodott meg. A plénum által egyhangúlag jóváhagyott együttműködési megállapodás szerint egy, a következő hónapokban megtervezett metropolisz-körgyűrű épülne annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen a személyeknek és az áruknak az áramlása a Várad körüli agglomerációban. A beruházást az Anghel Saligny-terv keretében finanszíroznák, melyben minden területi közigazgatási egységnek ajánlva van egy minimális összeg, és ennek figyelembe vételével döntött úgy a váradi és a megyei önkormányzat, hogy egy fejlesztési egyesületbe társul.

A terelőút Nagyváradtól körülbelül tíz kilométernyire indulna, Fugyivásárhely határából, majd megkerülve Váradalpárt elérne Félixfürdő Belényes felőli kijáratához egy benzinkút közelében. Onnantól kereszteződne a 76-os országúttal egy viadukttal Kardó felé, majd folytatódna Nagyürögd irányába, megkerülve Oláhapátit, és csatlakozna az előbbi község területén a leendő Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi úthoz. A finanszírozást a megyei tanácsnak előirányzott összegből finanszíroznák (bruttó 140 millió lej), illetve a váradi önkormányzatnak elkülönített forrásból (bruttó 43 millió lej), melyekhez hozzáadódik még körülbelül 5 millió lej, melyet a megye biztosít önrészként, el nem számolható költségként. Ugyanakkor az említett községek önkormányzatai vállalnák az előzetes dokumentációk elkészítést. A 21 kilométer hosszú terelőút kétsávos lesz, és megyei út besorolású. A befektetés becsült költsége közel 200 millió lej, de ezt befolyásolhatják még az elvégzendő geológiai és topográfiai tanulmányok. A következő időszakban kibocsátják az előzetes vizsgálati dokumentációkat úgy, hogy 45 napon belül jóvá tudják hagyni a főbb mutatókat az Anghel Saligny-terv előírásainak megfelelően. A következő hónapokban ezután kidolgozzák a hatástanulmányokat, jövő tavasszal pedig meghirdetnék a közbeszerzési eljárást – magyarázta Ilie Bolojan megyei tanácselnök.

A szociáldemokrata-frakció tartózkodása mellett a képviselő-testület megszavazta, hogy Air Oradea elnevezéssel alapítson közös légitársaságot Nagyvárad és a megye. Az ezzel kapcsolatos vitán Felix Cozma PSD-frakcióvezető arra kérte Bolojant: bánjon megfontoltabban a közpénzekkel, amire a tanácselnök úgy reagált, hogy amikor a váradi körgyűrű megépült és az első ipari park létesült, akkor is voltak ellendrukkerek, az idő azonban az akkori városvezetést igazolta.

Hiába szavazott nemmel az RMDSZ, a liberálisok és a PSD-sek szavazataival el lett utasítva a tárkányiak előzetes panasza, akik aláírásaikkal az ellen tiltakoztak, hogy a belényesi körgyűrű a számukra előnytelen nyomtávon épüljön meg.

Több határozati javaslat műszaki-gazdasági mutatóknak az aktualizálását tartalmazta, olyan befektetések esetében, mint a Körösvidéki Múzeum székhelyén végzett javítási és belső átalakítási munkálatok, Bihar megyei tudományos és technológiai parknak a létesítése, az egészségügyi stratégiai projekt, a révi menedékház rekonstrukciója, valamint különféle megyei útszakaszoknak a felújítása és korszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában