Megmérettetés

2021.09.07. 19:00

Gálakoncerttel ért véget a Musicum Laude énekverseny

A nagyváradi Szigligeti Színházban tartott gálakoncerttel ért véget a Musicum Laude mesterkurzus. Az első, hagyományteremtő szándékkal megrendezett gálakoncerten a zsűri tagjai pontozták az énekeseket, és természetesen eredményt is hirdettek.

Fotó: 4K Media Stúdió

Törő Enikő

A Musicum Laude ingyenes bel canto mesterkurzusra májusban és júniusban lehetett jelentkezni. Körülbelül százan adták le a jelentkezésüket, majd június végén a mesteroktatók véglegesítették, hogy kik lesznek azok, akik részt vehetnek a kurzuson, ugyanis csak harminchárom hely volt. A mesteroktatók, egyben zsűritagok a következők voltak: a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, Berkes János érdemes művész, a Liszt-díjas Molnár Levente, Marian Boboia énektanár, hozzájuk csatlakozott az elismert énekpedagógus, prof. dr. Ionel Pantea.

A hétnapos mesterkurzust Coopera produkciós iroda indította az együttműködő partnerekkel közösen, melynek első része augusztus végén zajlott a Partiumi Keresztény Egyetemen, majd szeptember 1-jén ki is választották azt a 15 személyt, aki továbbjutott az énekversenyre, ők már a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekarával próbálhattak, Budányi György karmester vezénylésével. Pénteken már a Szigligeti Színházban tartották a főpróbát, melyen Novák Péter rendező, az est házigazdája is részt vett.

A szombati gálaestet a filharmonikusok nyitották meg, majd Novák Péter házigazdaként köszöntötte a zsűritagokat és a közönséget. Az est során mind a 15 versenyező előadott egy-egy operarészletet, majd a zsűri értékelt, Novák Péter pedig néhány szót váltott az énekessel. Megtudtuk, hogy a versenyen részt vettek tapasztalt operaénekesek is, akik úgy érzik, hogy még van tanulnivalójuk, de olyan fiatal tehetségek is, akiknek eddig még nem nagyon volt lehetőség nagyközönség elé állni.

A versenyt végül a 31 éves Kovács Csilla szoprán nyerte meg, a második helyet a magyar származású Valentina Pușcaș érdemelte ki, harmadik pedig a Debreceni Egyetem mesterszakos hallgatója, Kapu Zsuzsanna lett. Különdíjat kapott Laki Péter, aki dr. Ionel Pantea A legjobb Mozart-énekesnek járó díját nyerte el.

A díjakat dr. Vadász Dániel, a Coopera produkciós iroda alapító producere és Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, a mesterkurzus egyik ötletgazdája adta át. A nyertesek a Coopera előadásaiban kapnak szerepet, felléphetnek a II. Debreceni Ünnepi játékokon, emellett a karrierjük beindítása érdekében portréfotózással, interjúval, tanácsadással jutalmazzák őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában