Sajtótájékoztató

2021.09.14. 07:42

Az USR-nek Ilie Bolojan is jó kormányfő lenne

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét is szívesebben látná a miniszterelnöki székben, mint Florin Cîțu jelenlegi kormányfőt, derült ki a párt hétfői, nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Pap István

A romániai kormányválság miatt lemondtak a kabinet USR PLUS pártszövetség által delegált miniszterei, ezt követően Florin Cîțu miniszterelnök felmentette tisztségéből az összes az USR PLUS pártszövetség által támogatott államtitkárt, prefektust és alprefektust. A tisztségüket elhagyó Bihar megyei tisztségviselők tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be a köztisztség betöltése idején végzett munkájukról. Ioana Mihăilă leköszönt egészségügy-miniszter beszámolójából kiemeljük, hogy a leginkább azt fájlalja, hogy nem sikerült befejezni egy sor már beindított projektet. Tevékenységének legfontosabb eredménye saját megítélése szerint az, hogy sikerült olyan szabályozást kidolgozni és gyakorlatba ültetni a gyógyszerellátás tekintetében, aminek köszönhetően megszűntek Romániában a gyógyszerhiányok. Daniel Palaghianu fél évig volt Bihar megye alprefektusa, ez alatt az idő alatt jó volt az együttműködés az intézményen belül, a prefektúra több kezdeményezését is átvette. Éppen a hétfői nap folyamán indult be az intézmény elektronikus menedzsment-rendszere, és amint Bukarestben is jónak látják majd, beindulhat Bihar megyében az útlevél-osztály archívumának digitalizálása. „Már öt hónapja várjuk a főigazgatóság válaszát ebben a kérdésben” – mondta a leváltott alprefektus, hozzátéve, hogy a bihari útlevélosztályon már alig tudnak dolgozni a munkatársak, mert nincs helyük a rengeteg dokumentumtól. Szintén fontos megvalósításnak tekinti Palaghianu azt, hogy a prefektúra feltérképezte a Bihar megye ártereiben épült ingatlanokat.

Csak Cîțu nem

Nyilatkozott a sajtótájékoztatón Silviu Dehelean, az USR Bihar megyei szervezetének az elnöke is, akitől azt kérdeztük, hogy nem rontja-e az USR PLUS hitelét az, hogy a szélsőségesen nacionalista Szövetség a Románok Egységéért (AUR) párttal közösen nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, illetve értékelhető-e ez a lépés úgy, hogy kiengedték a politikai karanténből a soviniszta pártot. Dehelean nemmel válaszolt a felvetésre, mondván, hogy nincs szó ideológiai közeledésről, sem közös törvénykezdeményezésekről vagy közös közpolitikákról. „A politikai válságot a közpénzek ellopása és elpocsékolása, valamint a korrupcióellenes harc megrekedése váltotta ki” – szögezte le Dehelean, utalva a Saligny-programra, illetve az igazságügyi reform kapcsán az USR PLUS és a kormánykoalíció többi pártja közötti konfliktusra. „Ezek után mi felhatalmazva érezzük magunkat arra, hogy ellenőrizzük azt, hogy van-e még többsége a parlamentben Florin Cîțu miniszterelnöknek. Meghirdettünk egy bizalmatlansági indítványt, amelyhez csatlakozott az AUR. Azt is bejelentettük, hogy ha a PSD benyújt egy bizalmatlansági indítványt, meglehet, hogy megszavazzuk azt” – fogalmazott Dehelean. Hozzátette, hogy a kormány alkotmányellenes visszaélést követ el azáltal, hogy nem bocsátja szavazásra a bizalmatlansági indítványt. „Megtagadni annak ellenőrzését, hogy van-e még többség a parlamentben, amire a kormány támaszkodik, olyan visszaélés, ami eddig még nem történt Romániában. Még Dragnea (Liviu Dragnea, a PSD volt elnöke – szerk. megj.) sem merte átlépni ezt az alkotmányos keretet” – mondta Dehelean, aki károsnak nevezte azt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a saját belső hatalmi harcainak a megvívására használja fel az ország költségvetését, a tisztségeket és a kormányt is. A megyei pártelnök kifejezte reményét, hogy a PNL meg fogja érteni azt, hogy ez a kormánykoalíció a legjobb megoldás az ország számára, de csak akkor, ha új miniszterelnöke lesz a kabinetnek. Arra a kérdésünkre, hogy ki lenne az ideális kormányfő az USR számára, Silviu Dehelean elmondta: számukra az ideális az lenne, ha a miniszterelnököt az USR PLUS adná, de a PNL-ben is sok megfelelő jelölt van, „beleértve Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét is” – jegyezte meg. Szintén kérdésünkre válaszolva Ioana Mihăilă kifejtette: az USR-nek nem a PNL-vel, hanem csak Florin Cîțu miniszterelnökkel van problémája. Silviu Dehelean pedig hozzátette, hogy az USR PLUS akkor is kész visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha a PNL elnöke Florin Cîțu lesz, de a PNL javasoljon másik kormányfő-jelöltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában