Prefektusi kollégium

2021.09.30. 11:00

Akcióban a Bihar megyei környezetvédelmi őrség

„Bihar turizmust akar csinálni, ezért tiszta megyére van szükség” – mondta a szerda Bihar megyei prefektusi kollégiumi ülésen Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa.

Pap István

Két közintézmény jelentését hallgatták meg az intézményvezetők a Bihar Megyei Prefektusi Kollégium tegnapi ülésén, ezek egyike a megyei környezetvédelmi őrségé volt. Elöljáróban Dumitru Țiplea prefektus emlékeztetett arra, hogy a megyei tanács, a környezetvédelmi őrség és a rendőrség egyezményt kötöttek egymással a megye megtisztításáról. „Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy két éven belül Bihar lesz az ország egyik, ha nem a legtisztább megyéje. Bihar turizmust akar csinálni, és ehhez tiszta megyére van szükség” – fogalmazott a prefektus. Ennek a tisztaságnak az eléréséhez nagy segítséget nyújt a környezetvédelmi őrség, mert mint Țiplea kifejtette, a viselkedési normák elsajátításához nem elegendő a szép szó és a rábeszélés, hanem sajnos bírságokra is szükség van. Ebben a tekintetben javulás figyelhető meg a környezetvédelmi őrség munkájában, ugyanis az utóbbi négy év során növekedés volt mind az ellenőrzések számát, mind pedig a szankciókat tekintve.

Ezt követően hangzottak el a konkrét adatok. Az intézmény munkatársa a jelenlevőknek elmondta: az idén szeptemberig a környezetvédelmi őrség 807 inspekciót végzett, ezekből 83 betervezett ellenőrzés volt, 16 ellenőrzés a nagy baleset okozásának veszélyét hordozó berendezéseknél történt és 708 nem betervezett ellenőrzést hajtottak végre. A vizsgálatok nyomán 959 intézkedést hoztak a biztosok a hiányosságok helyrehozatala és az incidensek megelőzése érdekében. Noha úgy vezették elő az adatokat, mintha nagyságrendekkel többet dolgoznának a környezetvédelmi őrségnél, mint évekkel ezelőtt, a jelentésből az derült ki, hogy 2018-ban egész évben 198 bírságot róttak ki, az idén szeptemberig pedig 159 szankcionálás történt. Ami viszont nőtt, az a bírságok összértéke: míg 2018-ban egész évben 2,7 millió lej értében róttak ki bírságokat, addig az idei 159 szankció összértéke meghaladta a 2,9 millió lejt. Három évvel ezelőtt egy büntetőjogi eljárás indult, az idén pedig hat. A környezetvédelmi őrség 367 bejelentést vett nyilvántartásba a legkülönfélébb témákban, de a legtöbb az illegális szeméttárolásra vonatkozott. Tevékenységük közé tartozik az uniós projektek ellenőrzése is környezetvédelmi szempontból: az idén 242 helyszínen vizsgálódtak ebből a célból. A térfigyelő kamerák segítségével 22 természetes személyt azonosítottak, akik nem megengedett helyre dobtak a hulladékot, ők összesen 111 ezer lej büntetést kellett fizessenek.

A Dumitru Țiplea által már említett Tiszta Biharért egyezmény keretében elkoboztak három járművet és 60 ezer lej értékben róttak ki bírságokat. Szintén ennek keretében kaptak el 27 jogi és természetes személyt, akik illegálisan tároltak szemetet, vagy égették el szabálytalanul a hulladékot. A rajtakapott vétkesekre 33 szankciót róttak ki összesen 604 ezer lej értékben. Ugyancsak ennek az egyezménynek a keretében további 52 jogi és természetes személyt ellenőriztek és 57 bírságot róttak ki 775 ezer lej összértékben. Ellenőrizték továbbá a megyében hulladékgazdálkodással foglalkozó 64 céget is, ezek közül hétnél találtak szabálytalanságokat: ők nyolc szankciót kaptak 247 ezer lej összértékben, sőt, három büntetőjogi eljárást indítottak. A környezetvédelmi őrség az idén a határrendészettel közösen ellenőrizte az országba behozni szándékozott szállítmányokat is. Az intézmény összesítéséből kiderül, hogy az idén 546 szállítmány jött, ezek közül huszonhatot nem engedtek be az országba, mert nem tartották be egyik vagy másik jogi előírást, a többi 520 szállítmány dokumentumai rendben voltak, így ezek bejöhettek. Júliusban és augusztusban a Bihar megyei határátkelőkön 1577 tonna szállítmány jött be, ebből 979 tonna hulladék volt, melyeket törvényes módon hoztak be az országba újrahasznosítás és értékesítés céljából. A többi különböző más szállítmány volt: humanitárius segélyek, nyersanyagok, használt ruhák vagy elektronikus eszközök. Elhangzott továbbá, hogy az idén két komoly környezetvédelmi incidens történt: az egyik a sajtó által részletesen bemutatott nagyszalontai hulladéktűz, a másik pedig Félixfürdőn volt, itt földgáztermékek folytak az egyik ottani patakba.

A jelentés elhangzása után Dumitru Țiplea prefektus elmondta, hogy a megyei környezetvédelmi egyezmény érdeklődést váltott ki országos szinten is. Mint mondta, az országban most történt meg először, hogy járműveket koboztak el környezetszennyezés miatt, és ezt az intézkedéscsomagot átvennék más megyék is. A prefektus közölte azt is, hogy javaslatot fogalmaztak meg a belügyminisztérium és a környezetvédelmi minisztérium irányába arra vonatkozóan, hogy a megyében csak egy határátkelőnél lehessen hulladékot behozni az országba, mert így sokkal hatékonyabban ki lehetne szűrni az illegális hulladékszállítmányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában