Megállapodás

2021.08.02. 15:00

Román–magyar együttműködés a vízfelszíni szennyezés ellen

Ciucur Losonczi Antonius

Idén tavasszal a nagy árhullámkor a Szamoson rengeteg olyan úszó hulladék jutott át Romániából Magyarországra, ami után közös jegyzékváltásra került sor a két állam között. A helyzetet ugyanis kezelni kell, és ennek folyamodványaként Tánczos Barna hazai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, illetve tanácsosa, Pásztor Sándor látogatást tett néhány hete Budapesten, ahol Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel beszéltek erről a gondról. A román fél akkor azt ígérte, hogy idén szeptemberig kialakít olyan pontokat, ahol megfelelő szerkezetekkel és gépekkel, valamint keretszelvényekkel lehetőség nyílik a probléma kezelésére. Tizenkét helyszínt azonosítottak be erre a célra, e héten szerdán pedig Vásárosnaményban került sor egy találkozóra, ahol a romániai (Barabás László) és a magyarországi (Láng István) országos vízügyi igazgatóság vezetője is jelen voltak.

„Megállapodtunk abban, hogy augusztus hónaptól kezdve közös műszaki csapatot állítunk fel, mely ezeket a pontokat végigveszi, illetve elkezdjük az elő-hatástanulmányok kidolgozását. Felvállaltuk, hogy ősszel bemutatjuk a román–magyar vízügyi albizottságnak a helyszíneket, ahol ezeket létre szeretnénk hozni a jövő évtől kezdve. A jelszavunk az, hogy a tiszta víz nem ismer határokat, és ennek értelmében el kell érjük azt rövid időn belül, hogy a felszíni szennyezést mindkét fél hasonlóan kezelje, és megelőzzük azt, hogy a Szamoson, a Krasznán, a Túron, a Körösökön, a Berettyón átjussanak ezek a szennyeződések. Konkrét anyagi lépések is történnek e téren, a minisztérium már jelezte, hogy a költségvetés-kiigazításkor finanszírozást kér ezeknek az előtanulmányoknak az elkészítésére” – nyilatkozta portálunknak Pásztor Sándor.

Címkék#vízügy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában