Új projekt

2021.08.05. 16:43

Oradea Airlines: saját légitársasága lehet Nagyváradnak

Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere egy tegnap délutáni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a két intézmény saját légitársaságot szeretne létrehozni, melynek első járatai a jövő tavasszal indulnának.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Az országban ez az első ilyen jellegű kezdeményezés, melynek célja Nagyvárad és egész Bihar megye elérhetőbbé tétele a légi utak gazdagítása révén. Az együttműködő felek, a Bihar Megyei Tanács és Nagyvárad önkormányzata elsőként egy bukaresti összeköttetést szeretnének létrehozni a saját vállalat által, valamint több nemzetközi járatot is indítanának, ami konkrétan azt jelentené, hogy minden nap indulna valamilyen járat egy-egy nemzetközi úticél irányába. A repülőgépeket, pontosabban kettőt az idei év végén, legkésőbb januárban szeretnék megvásárolni saját költségvetésből, valamint szükség esetén banki kölcsönökkel megoldva – jelentette be a tanácselnök.

„Úgy véljük, hogy a vállalat nyereségesen tudna működni, stabil és kiszámítható járatokkal” – fogalmazott Ilie Bolojan. A terv az, hogy legalább napi két járat legyen szabadnapokon, munkanapokon pedig három-három Bukarestbe, az Otopeni vagy Băneasa repülőtérre, 2022 márciusától. Emellett minden munkanapon indulna legalább egy, de jó esetben két nemzetközi járat is. Minderre a pénzt a saját költségvetések mellett szponzorizációk, adományok, vagy ha szükséges, akár banki kölcsönök által teremtik majd elő. A tanácselnök arról nem tudott még konkrétumokkal szolgálni, hogy egy repülő körülbelül mennyibe kerülne, ugyanis ez nagyban függ annak típusától, állapotától, és attól is, hogy pontosan hogyan vennék őket használatba, nem vetik el ugyanis a leasing lehetőségét sem. Ilie Bolojan közölte azt is, hogy tárgyalásokat folytatott azokkal a légitársaságokkal, melyek jelen vannak jelenleg Nagyváradon, és pozitív visszajelzéseket kapott tőlük az ötletre.

Az elöljárók megemlítették, hogy a vállalat nevét még nem szabadalmaztatták, de ha minden jól megy, és megszerzik a szükséges jóváhagyásokat, akkor a neve Oradea Airlines vagy Fly Oradea lesz. A Bihar Megyei Tanács amúgy tegnap délután tartott ülésén meg is szavazta a kezdeményezést.

Kultúra

A sajtótájékoztatót a tanácselnök azzal a bejelentéssel zárta, hogy a kulturális intézmények támogatása túl nagy költség a megyei tanács számára, így a színházak és táncegyüttesek körülbelül három évet kapnak arra, hogy „feltornázzák” bevételeiket 18 százalékosra, arányban a költségekkel. Emellett elmondta, a Bihar Megyei Tanács arról is dönteni fog, hogy a Mária királyné Színházhoz tartozó Crișana Néptáncegyüttest áthelyezik a Bihar Megyei Kultúrközpont fennhatósága alá, ugyanis véleménye szerint az együttesnek, a néptáncnak „semmi köze” a színházhoz. A téma kapcsán felmerült a kérdés, a Nagyvárad Táncegyüttes is hasonló sorsra fog-e jutni, mire Bolojan úgy felelt, hogy a Szigligeti Színház vezetőségétől azt a választ kapta, hogy szeretnének a meglévő felállásban megmaradni, ugyanis a táncegyüttes nem kizárólag néptánccal foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában