Tudnivalók

2021.08.04. 12:00

Nagy sorokra számíthatunk a határátkelőknél augusztusban

Fotó: Facebook/Poliţia de Frontieră Română

BN-összeállítás

A Bihar megyei hatóságok figyelmeztetése szerint ebben a hónapban nagyobb sorokra lehet majd számítani a román–magyar határátkelőknél. Amellett, hogy vakációs időszak, a koronavírus-járvány szempontjából több állam ismét vörös zónás lett, így a várakozási idő is nőni fog az aprólékosabb ellenőrzések miatt. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségügyi személyzettel fogja ellátni a határátkelőket, illetve a nagyváradi repteret, hogy végrehajtsák a szükséges járványügyi ellenőrzéseket.

A határátlépés menete

A vámhoz érkezve a határőrök ellenőrizni fogják a beutazó személyi igazolványát, valamint esetenként a digitális zöldigazolványát, mely vagy a beoltottságról, vagy a betegségen való átesésről, vagy negatív teszteredményről tanúskodik. Az utazó be kell jelentse, mely országból érkezik, és amennyiben az adott ország jelenleg vörös zónás, az illetőt ellátják minden információval arról, hogy mi a továbbiakban a teendő.

A közegészségügyi igazgatóság által kihelyezett alkalmazottaknak felhatalmazásuk van arra, hogy 14 napos karanténkötelezettséget írjanak elő, hogy megmérjék a beérkezők testhőmérsékletét, és hogy egy legfeljebb 10 perc alatt kitölthető kérdőívet töltessenek ki, továbbá értesíthetik az 112-es segélyhívót, ha valaki koronavírus-gyanús tüneteket produkál.

Az otthoni karanténba vonulásról, a meghatározott időintervallumról az érintett a Coronaforms platformon keresztül értesülhet, de SMS-t is kap a döntésről, nyomtatott verzióban pedig a közegészségügy igazgatóság alkalmazottaitól lehet kérni a vámnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában