Referendum

2021.08.12. 11:39

Monospetrit szeretnék községközpontnak

Barcui Barna polgármester szerint természetes volna, hogy Monospetriben legyen a községközpont, mivel azon kívül, hogy fejlettebb, önmagában nagyobb, mint a másik három település együttvéve. A referendumot szeptember 12-én fogják megtartani.

Ciucur Losonczi Antonius

„2009-ben már volt egy első próbálkozásunk, de az akkori eredményt a prefektúra megóvta. Az önkormányzat viszont fellebbezett, és a közigazgatási bíróságon végül nekünk adtak igazat” – idézte fel a kezdeteket portálunk érdeklődésére válaszolva Barcui Barna polgármester. Megjegyezte: most ismét nekifutnak, hiszen alkotmányos joguk, és a lakosságnak is ez az igénye. Természetes volna, hogy Monospetriben legyen a községközpont, mivel önmagában nagyobb, mint a másik három település együttvéve: körülbelül 1900 lakosa van, míg Érfancsika, Apátkeresztúr és Vedresábrány összesen 1300 fős lélekszámú. Ettől függetlenül, amióta polgármester, vagyis az elmúlt 21 esztendőben arra törekedett, hogy valamennyi hozzá tartozó helységet egyformán fejlessze. Mégis, Petri messzemenően kiemelkedik előrehaladás szempontjából a többi település közül. Valószínűleg amiatt is, mert város, Margitta mellett található, mindig voltak munkahelyek, és jobban tudott fejlődni. Történt ez azzal együtt, hogy kultúrotthonok, temetői ravatalozók épültek valamennyi faluban, iskolákat tettek rendbe, vízhálózatok épültek ki, és le lettek aszfaltozva az utcák mindenhol.

Gazdasági szempontból is előnyösebb lenne, ha Monospetri volna a községközpont, mivel mindenki, miután megfordul a polgármesteri hivatalban, bizonylatért, engedélyért vagy más dokumentumért, általában tovább kell, hogy menjen Margittára. Könnyebb volna a fancsikaiaknak, a keresztúriaknak, és kiváltképpen a többségben levő petrieknek is tehát, hogyha kevesebb kilométert kellene megtegyenek, amikor a hivatalos ügyeiket intézik – érvelt a polgármester.

Ugyanakkor sajnos Vedresábrány, hiába községközpont jelenleg, a mai napig sem emelkedett az ehhez méltó közigazgatási szintre. Már 1974-ben megszűnt az 5–8. osztályos iskolája, miközben Monospetriben „virágzik” az oktatás, több mint 250 gyerek jár az ottani tanintézetbe. Az érfancsikai iskolát azonban, hiába lett szépen rendbe téve, be kellett zárni. Vedresábrányban pedig az elmúlt tanévben is csupán tíz diák járt az elemi osztályba, minden jel arra utal tehát, hogy egy kiöregedőben levő település.

Ahhoz különben, hogy a referendum érvényes legyen, a választói névjegyzékben szereplők 30 százaléka részt kell vegyen rajta, ami körülbelül 730–750 embert jelent ez esetben. Amennyiben a népszavazás sikeresnek bizonyul, a következő lépés az, hogy törvény kell szülessen Bukarestben arról, hogy attól kezdve Monospetri a községközpont. E tekintetben számítanak Cseke Attila szenátor, miniszter, valamint a többi RMDSZ-es politikus támogatására – magyarázta Barcui Barna.

Az egész község körülbelül 58 százaléka magyar, 42 százaléka román nemzetiségű. Monospetri többségében magyar (70%), Vedresábrányban 50–50 százalékos az etnikai arány, Apátkeresztúr többsége magyar (80%), Érfancsika tiszta román. Tavaly Petriben vásároltak egy nagyon szép sarki telket, projektet készítettek, hogy egy korszerű ingatlan épüljön ott, így a polgármesteri hivatalnak is lenne székhelye, amennyiben a referendum sikerrel zárul, tudtuk még meg az elöljárótól.

Fotók: Kozák Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában