Rákóczi Szövetség

2021.08.31. 09:00

Iskolatáskák és füzetek ajándékba

A Rákóczi Szövetség az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos küldetésének tartja a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését, hangzott el a tegnap a témában tartott nagyváradi sajtótájékoztatón.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke kiemelte, hogy évek óta iskolatáskát kapnak ajándékba az általa képviselt szervezettől azok a gyerekek, akik magyar tagozaton kezdik meg iskolai tanulmányaikat. Meggyőződésük ugyanis, hogy mindenki az anyanyelvén tud a legjobban kommunikálni, gondolkodni, ismereteket elsajátítani. A tapasztalataik azt mutatják, hogy a kisgyermekek mindig örülnek az ajándékoknak, főleg az iskolatáskának, mert nagyon nagy lépés számukra az életükben az, hogy iskolába mennek. Azt jelképezi, hogy ők már nagyok, hiszen diákok és elkezdik a tanulást. A szülőknek pedig egy segítség, mert nem kell iskolatáska után járni, pénzt költeni és időt szánni rá, hanem egy szép és minőségi taneszközt kapnak, mely nem használódik el néhány hónap alatt. Ugyanakkor a Rákóczi Szövetség így mond köszönetet a szülőknek, hogy a magyar oktatást választották: az iskolatáskás-projekt tulajdonképpen egy háromlépcsős program része, hiszen ezek a gyerekek már kaptak egy-egy meséskönyvet az óvodában, ha pedig ténylegesen elkezdik magyar tagozaton a tanulást, akkor egy 10 ezer forint értékű egyszeri ösztöndíjban fognak részesülni.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az RMDSZ mindig partnere az olyan kezdeményezéseknek, melyek a magyarul történő oktatás ügyét szolgálják. Megmaradásunk és identitásunk egyik kulcsa ugyanis, hogy az óvoda elkezdésétől az egyetem befejezéséig minden szinten magyarul tanuljunk, legyenek magyar iskoláink és templomaink. Aki magyarul tanul, megismeri a kultúránkat, a hagyományainkat, a történelmünket, és erősödik benne a közösségünkhöz való tartozás érzése. „Ma már az életben érvényesülni akkor is lehet, ha az anyanyelvünkön sajátítottuk el az ismereteinket, nem állja meg a helyét az az érvelés, hogy csak akkor futhat be valaki karriert, ha korábban román tagozatra járt” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt.

Bihar megyében szeptember 13-án körülbelül 1100 diák fogja megkezdeni tanulmányait valamelyik magyar előkészítő osztályban, addig az iskolatáskákat és az RMDSZ által finanszírozott füzeteket kiosztják az erre kijelölt helyeken. Utóbbi kiadványok amúgy vonalasak és kockásak, az előkészítő osztályosokra „vannak szabva”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában