Tanácsülés

2021.08.24. 08:42

Hálózatba tömörítik a megyei ipari parkokat

Online tartotta meg hétfő délután rendkívüli képviselő-testületi gyűlését a Bihar Megyei Tanács. Ahogyan várható volt, a leghosszabb ideig arról vitáztak a képviselők, hogy miért volt szükség a Crișana néptáncegyüttes megszüntetésére. Egy másik előterjesztés az ipari parkokkal volt kapcsolatos.

Fotó: CJ Bihor

Ciucur Losonczi Antonius

A rendkívülit megelőző rendes havi tanácsülésen, mint annak idején portálunk is beszámolt róla, az egyik előterjesztésnek a tárgya a Mária Királyné Színház keretében működő Crișana néptáncegyüttes megszüntetése volt. Ilie Bolojan megyei tanácselnök ezt azzal indokolta, hogy semmifajta együttműködés nem létezik a színitársulat és a román néptáncegyüttes között, nem keresztezi egymás útját a drámaművészet és a folklór. Állások szűnnének meg, azonban a Bihar Megyei Kulturális Központban működne egy hivatásos néptáncegyüttes, Körösvidék elnevezéssel. A régi, vagyis a Crișana nevet azért nem vehetné fel, mert ezt valaki levédette. Az új, Körösvidék elnevezésű néptáncegyüttes állásait bárki pályázhatná (a Crișana volt alkalmazottjai is ezt kellene tegyék, nincsenek fenntartva számukra munkahelyek), a munkaszerződések pedig meghatározott időre szólnának, ami nem ördögtől való, hiszen nemcsak Nyugat-Európában, hanem más romániai városokban is találunk erre példákat. Ugyanakkor pedig így a menedzser is jobban tudná értékelni a beosztottjai teljesítményét. Miután mindezeket Bolojan kifejtette, az akkori szavazásnál akkor érdekes helyzet állt elő. A Crișana néptáncegyüttes felszámolásának elfogadásához ugyanis egyszerű többségre volt szükség, így ez a határozati javaslat el lett fogadva. Ahhoz azonban, hogy az a napirendi pont is átmenjen, mely arról szólt, hogy a Bihar Megyei Kulturális Központban működjön egy hivatásos táncegyüttes, Körösvidék elnevezéssel, már minősített kétharmados többség kellett, így az ellenzék nem szavazataival ez a tervezet nem ment át. Bolojan már akkor előrevetítette, hogy a Körösvidék néptáncegyüttes létrehozását ismét napirendre fogják tűzni, és tegnap ez így is történt.

A plénum vitáján Felix Cozma, a PSD frakcióvezetője törvénytelennek nevezte, ahogyan a Crișanát felszámolták. Szerinte a liberálisokat terheli a felelősség, amiért a román néptáncosok állás nélkül maradtak. Előre bejelentette, hogy a szociáldemokraták nemmel fognak szavazni, de szerinte nincs is szükség a szavazataikra, mert a PNL szövetséget alkot a megyében az RMDSZ-szel, ezért így is-úgy is meglesz a kétharmad. Carmen Soltănel jegyző ezután elmagyarázta neki, hogy a Crișana megszüntetése teljesen legális volt. Bolojanhoz hasonlóan Borsi Imre Lóránt is elutasította azt a vádat, hogy koalíciót alkotna az RMDSZ és a PNL a megyénél. Borsi megjegyezte: nem érti amúgy, hogy a PNL miért forszírozta a Crișana felszámolását, tudván, hogy nincs meg a kétharmada. Arra hívta fel a figyelmet: ha nem így akarta volna a PNL, akkor először szavazásra bocsátja a Körösvidék táncegyüttes megalapítását, és csak utána terjeszti elő a Crișana megszüntetését, vagy pedig most napirendre tűzte volna az utóbbiról szóló határozat visszavonását, de nem tette. Végül a Körösvidék néptáncegyüttes megalapításáról szóló határozati javaslat az ellenzék nem szavazataival ezúttal is megbukott.

Egyhangúlag átment viszont az a határozati javaslat, mely azt tartalmazta, hogy hálózatba tömörítsék a megyében működő leendő ipari parkokat. Ilie Bolojan kifejtette: a margittai, az élesdi, a belényesi és a vaskohsziklási ipari parkokra vonatkozik ez. A négy önkormányzat őszig beazonosítja a telkeket (Vaskohsziklás előnyben van e téren), ezeket transzferrel megkapja a megyei tanács, tavaszig elkészülnek a műszaki tervek és a hatástanulmányok, jövő nyáron meghirdetik a közművesítési tenderpályázatot, és a 2023–2024-ben zajló munkálatok után koncesszióba adhatják a telkeket befektetőknek. Mindezt uniós forrásokból vagy abból a hitelből finanszíroznák, amit a megye korábban felvett.

Újfent megbukott az az előterjesztés, mely a Bunyitay-ligeti egykori párttitkári villa közárverés útján való értékesítéséről szólt. Viszont mindenki támogatta azokat a határozati javaslatokat, melyek nagy volumenű szelektív hulladékok gyűjtésére alkalmas platformok létesítésének műszaki-gazdasági mutatóit tartalmazták. Az érintett városok Élesd, Nagyszalonta, Belényes és Margitta, és a kivitelezésekre a közbeszerzési eljárásokat várhatóan szeptemberben fogják kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában