Elismerés

2021.08.23. 08:19

Csűry István: Egy ilyen kitüntetés mögött látni kell Istennek a keze munkáját

Istennek, a magyar kormánynak és munkatársainak mondott köszönetet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke azok után, hogy több évtizedes munkája elismeréseként magyar állami kitüntetésben részesült.

Fotó: Sebestyén László

Pap István

A Magyar Érdemrend középkeresztje díjat vehette át csütörtökön Budapesten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke. Az indoklás szerint több évtizede odaadóan végzett lelkipásztori szolgálata, az erdélyi magyarság megmaradását segítő tevékenysége, valamint vallási és kulturális örökségünk megőrzésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként érdemelte ki az elismerést. A díjazott porálunknak nyilatkozva köszönetet mondott a magyar kormánynak amiért „észlelte azt a munkát, amit mi itt a leszakított területeken, Partium és Erdély területén sokszor embertelen ellenállásban végeztünk. Tudjuk, hogy nagy szívvel és lélekkel követnek bennünket, de azt is tudjuk, hogy olykor az események sokaságában lehet, hogy nem minden jut el egészen hozzájuk. Köszönetet kell mondjak ugyanakkor azoknak, akiknek a munkájával együtt értem el ezt a kitüntetést, mert világos az, hogy nagy teljesítmények mögött nem egy ember áll, hanem jószívű, jólelkű, pontos munkájú munkatársak. Egy olyan közösségnek vagyok a vezetője, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalt munkát a lehető legtökéletesebben elvégezze” – fogalmazott Csűry István. Az egyházi elöljáró a továbbiakban kiemelte: „Egy ilyen kitüntetés mögött látni kell Istennek a keze munkáját. Az isteni kegyelem, hogy olyan helyzetbe kerüljön akár az adományozó, akár az adományozott, hogy értékeket fogalmazzon meg vagy értékeket jutalmazzon. Lehet véletlennek nevezni azt, ha valakit megválasztanak püspöknek vagy kiválasztja a munkatársakat, de ilyen nemes pillanatokban fedezi fel az ember azt, hogy itt több van, mint emberi erőfeszítés és elgondolás, ez a láthatatlan hátterű isteni akarat munkálkodása”.

Folytatni kell

Csűry püspök kiemelte, hogy ez az elismerés megerősítette őt abban, hogy az évtizedekkel ezelőtt megkezdett munkát folytatni kell. „Nem szabad megijedni, és nem szabad azt mondani, hogy ez jó munka, férfimunka volt, és akkor most már hagyjuk mindezt másra. Ilyenkor kell megsokszorozni az erőt. Nem is olyan régen vettek elő minket bűncselekmény vádjával a zilahi Wesselényi református gimnázium ügyében (kapcsolódó cikkünket lásd mai lapszámunk 8-as oldalán, szerk. megj.). Szinte feleletként jött erre, hogy az Úristen megerősített ezzel a kitüntetéssel abban, hogy a becsületes, jó munkának megvan az eredménye, és meglesz ezentúl is.” A konkrét megvalósítások között említette Csűry István azt, hogy püspöki hivatali idején épült fel a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székhelye, a Kölcsey-központ, a Nagytarnai Ifjúsági Központ, megújult az egyházkerület három gimnáziuma, illetve új épületrész is épül Zilahon, és nem utolsósorban az óvodaprogramban vállalt szerepe is fontos volt az intézménynek. Végezetül bejelentette, hogy mind a kilenc egyházmegyében remélhetőleg egy éven belül megépítik az esperesi központokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában