Előadás

2021.08.12. 11:58

A fenntartható fejlődésről Élesden

Ciucur Losonczi Antonius

Az Összefogás Nagyváradért Egyesület és az RMDSZ váradi nőszervezete lebonyolításában a fenntartható háztartásról tartott előadást Székely-Farkas Tímea környezetvédő aktivista, környezetgazdász, az Eco-Mountain Transylvania környezetvédelmi- és turisztikai egyesület társalapítója Élesden, az RMDSZ-székházban, kedden este.

A megjelent érdeklődőket Székely Hajnal, az RMDSZ váradi nőszervezetének a vezetője üdvözölte. Expozéját Székely-Farkas Tímea a fenntartható fejlődés fogalmának megmagyarázásával kezdte, kiemelve azt, hogy ez egy olyan fejlődési folyamat, mely kielégíti a szükségleteket a jelenben anélkül, hogy csökkentené az eljövendő generációk esélyeit arra, hogy ugyanezt tehessék. Beszélt ezután a körforgásos gazdaságról, illetve arról, hogy mennyi energiát és vizet használunk a háztartásainkban, és ezt hogyan lehet csökkenteni annak érdekében, hogy fenntartható otthonunk legyen. Ismertette a fogyasztói szokásokat: milyen a tudatos vásárló, hogyan tudunk „ellenállni” a különböző marketingfogásoknak azért, hogy kevesebb olyan terméket vigyünk haza, ami olyan csomagolásban van, hogy azzal csak még több szemét keletkezik a háztartásunkban.

Kitért a szelektív hulladékgyűjtésre, a termékek életciklusára, és felvázolta, hogy mi is tulajdonképpen az ökológiai lábnyom. Konkrét példákat sorolt arra vonatkozólag, hogy miként tehetjük fenntarthatóbbá a háztartásunkat, és mindenkit arra biztatott, hogy ha apró lépésekkel is, de törekedjen erre, hiszen bármi üdvözlendő, ami közelebb visz minket a fenntarthatóbb életmódhoz. Végül szó esett a klímaválságról is, az e héten az ENSZ által kiadott klímajelentésről.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki eljött erre az érdekes előadásra Székely-Farkas Tímea hiteles és lelkes tolmácsolásában. Sokat tanulhattunk környezetünk megóvásáról, a fenntartható háztartásról, egészségünk megőrzéséről a konyhától a fürdőszobáig, a szelektív hulladékgyűjtésről. Különösen tetszett, hogy hallhattunk arról a japán falucskáról is, ahol 45 felé válogatják szét a lakók a hulladékot. Megtanultuk, hogy a kevés az mindig több, a minőség pedig jobb, mint a mennyiség, konkrét és kézzelfogható példákkal illusztrálva”nyilatkozta portálunknak Ciavoiné Létai Andrea, az RMDSZ nőszervezetének körzeti és élesdi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában