Beruházás

2021.07.02. 15:25

Zöldövezet helyett McDonalds

Heves vitát váltott ki a Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén az a terv, mely szerint McDonalds étterem épül a Püspöki (Ștefan cel Mare) út és a Lacul Roșu utca sarkán. A PSD hazugsággal, a polgárok félrevezetésével vádolta meg a liberális városvezetést.

Pap István

A keddi nagyváradi helyi tanácsi ülés napirendi ponti vitáján a szociáldemokrata párti (PSD) Emilian Pavel, aki online kapcsolódott be a testület munkájába, azt kifogásolta, hogy városrehabilitációs projektnek nevezik a tervezetet, ami tulajdonképpen egy McDonalds építését és parkolóhelyek kialakítását foglalja magában. Elmondta, hogy a város megrendelt és kifizetett egy tanulmányt, amelyben azt írták elő, hogy parkot kell létesíteni azon a helyen, erre most kiderül, hogy étterem és parkolóhelyek lesznek ott. Pavel felhívta a figyelmet arra is, hogy a környékbeli lakók ellenzik ezt a tervet, és amikor Arina Moș alpolgármester a helyszínen járt, és rákérdeztek a projektre, ő azzal hárította el a válaszadást, hogy más munkálatok miatt ment oda. Sőt, Pavel elmondása szerint maga Florin Birta azt mondta az ottani lakóknak a tavalyi választási kampányban, hogy ez a beruházás nem fog megvalósulni. „Miért hazudott az embereknek?! Nem veszi figyelembe azt, hogy az emberek nem akarják ezt az éttermet, ami csak mocskot és zajt fog maga után vonni!” – fogalmazott Pavel. Válaszában Florin Birta kifejtette, hogy ezek az éttermek tisztán tartják a környezetüket, tehát sokkal gondozottabb lesz a terület, mint most, ugyanakkor a beruházó vállalja azt is, hogy parkolóhelyeket alakít ki ott. Birta emlékeztetett arra, hogy a polgármesteri hivatal eredetileg ki akarta sajátítani a területet, hogy ott egy zöldövezetet hozzon létre, de végül jelentkezett egy befektető, mely érdeklődést mutatott a terület iránt, így most már nem a városnak kell költenie a rendbetételére.

Az Övezeti Városrendezési Terv értelmében a Püspöki út és a Lacul Roșu utca kereszteződésében lévő beépítetlen telket jelenleg a környékbeli lakók használják ideiglenes parkolóként. Ezen a helyen építenek fel egy McDonalds behajtós éttermet. Az egyszintes épület 395 négyzetméteren terül majd el, és lesz mellette egy terasz is, illetve 19 parkolóhely, továbbá zöldövezet kialakítását is ígéri a beruházó. A terv készítője Daniel Tivadar építész, a megrendelő pedig a szentmártoni székhelyű Evolution Developers cég. Egyébként a Ștefan cel Mare 410 nevű lakótársulás beadványt nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, melyben azt írják, hogy ez a beruházás csak a vállalkozó számára kedvező, de nem oldja meg az általános Városrendezési Terv (PUG) által is jelzett problémákat a környéken, nevezetesen azt, hogy kevés ott a zöldövezet és a parkolóhely. Ha egy új épületet emelnek a környék egyetlen szabad területére, attól nyilvánvaló módon nem lesz több zöldövezet a környéken. A tervezetet a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában