Tudnivalók

2021.07.19. 14:00

Sokan érdeklődnek a kárpótlás iránt

Nagy az érdeklődés Bihar megyében az érintettek részéről az iránt a kárpótlás iránt, mely az 1940 és 1945 között etnikai alapon üldöztetést szenvedettek utódainak jár.

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Nyugdíjhivatal közleményben tudatja, hogy 2021. június 11. és július 15. között 1675 dossziét iktattak az intézménynél. Mivel meglehetősen nagy zsúfoltság alakult ki emiatt a nyugdíjhivatal nagyváradi székhelyén, ezért az intézmény néhány közérdekű információt közöl, hogy ezzel is elkerülhető legyen a tumultus. Elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2021/154. számú törvény alapján történő kárpótlás igényléseknek nincs benyújtási határideje. Továbbá a dossziékat nemcsak a nyugdíjhivatal székhelyénél lehet leadni, hanem el lehet juttatni az intézményhez postán, sőt, be lehet dobni a nyugdíjhivatal melletti postaládába is. Továbbítani lehet a dossziét elektronikus levél útján a mail@cjpensiibihor.ro e-mail címre is.

A kárpótlási igénylés dossziéjának tartalmaznia kell a következő dokumentumokat: a 2000/189. számú törvény alapján létrehozott bizottság által az elhunyt szülő nevére kiállított döntést. Ha a szülő halála a 2000/189. számú törvény hatályba lépése előtt következett be, akkor igazoló dokumentum arról, hogy a szülő etnikai alapon szenvedett üldöztetést, melyből az üldöztetés időtartama is kiderüljön. Ilyen dokumentumokat a Román Nemzeti Levéltár ad ki: székhelye Bukarest, Leaota utca 2A szám, 6. kerület. Telefon: 021/313-9295, 021/314-4331. E-mail cím: relatiicupublicul@arhivelenationale.ro. Szükség van továbbá az üldözött szülő halotti bizonyítványára, az igénylő utód személyi igazolványára és születési bizonyítványára, esetenként az utód házassági bizonyítványára és egy olvashatóan kitöltött formanyomtatványra, melyet el lehet kérni az intézmény székhelyéről, illetve le lehet tölteni a nyugdíjhivatal honlapjáról (www.cjpensiibihor.ro), amelyet a „Formulare tip” szekcióban a „Legi Speciale” kategóriában lehet megtalálni. Azok, akik 2021. december 31-ig nyújtják be a kárpótlási igénylésüket, 2022. január 1-től kezdődően számíthatnak a kárpótlásra, azok pedig, akik 2022. január 1. után juttatják el igénylésüket, ők a benyújtástól számított következő hónapban már meg is kapják a kárpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában