Többe kerül

2021.07.05. 08:41

Emelkedett a vízdíj Nagyváradon

Július 1-től többe kerül Nagyváradon az ivóvíz, valamint magasabb lett a csatornadíj is, viszont nem változik az esővíz elvezetés ára.

Fotó: Illusztráció

Pap István

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta a víz- és csatornadíjak emeléséről szóló határozattervezetet. Eszerint az ivóvíz az eddigi 3,52 lejről 3,55 lejre emelkedik köbméterenként, a csatornadíj köbméterenként 2,12 lejről 2,44 lejre nő, míg az esővíz elvezetés díjszabása 0,46 lej marad. A felsorolt árak nem tartalmazzák az áfát. A napirendi pont vitáján Adrian Madar szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos a javaslat visszavonását kérte a napirendről, mert megítélése szerint semmi nem indokolja ezt az áremelést. Mint mondta, a Nagyváradi Vízművek többletforrásokat halmozott fel, amelyeket nem használ, ehelyett a tarifák emelését kérte a helyi önkormányzattól. A politikus megítélése szerint ez elhibázott menedzsmentre vall ráadásul ezzel az emeléssel csak még szegényebbé teszik a város lakóit, akiknek átlagkeresete alacsonyabb mint a Botosaniban lakóké. Nagyvárad „egy gazdag város szegény polgárokkal” – fogalmazott Madar hozzátéve, hogy a döntéshozatal átláthatóságának az elvét is sérti ez a határozattervezetet, hiszen a polgárokkal senki nem konzultált erről. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy a Számvevőszék észrevétele alapján kell módosítani a tarifákat, és ezek az emelések nem számottevőek: ha a tanács elfogadja a tarifák növelését, akkor is a nagyváradi víz- és csatornadíjak a legalacsonyabbak lesznek az egész országban. A helyi tanács liberális többsége leszavazta Madar javaslatát a napirendi pont visszavonásáról, és a helyi döntéshozó testület a tervezetet eredeti formájában szavazta meg húsz igen és hat nem szavazattal. A határozattervezet szakjelentéséhez egyébként csatolták az országban július 1-től érvényes víz- és csatornázási díjakat is. Ha összeadjuk a víz és csatornázási díjakat, akkor Nagyváradon köbméterenként e két szolgáltatásért 5,99 lejt kell fizetni, ezzel az utolsó a listán. Közvetlenül előtte van a Voluntari-i vízszolgáltató kereken hat lejjel. A legdrágább a tordai vízszolgáltatás, ahol az ivóvízért és a szennyvízelvezetésért köbméterenként összesen 11,25 lejt, Konstancán pedig 9,8 lejt kell fizetni. A listán nem szerepel az, hogy hol mennyibe kerül az esővíz elvezetés, ami változtathatja a sorrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában