Digitalizálás

2021.07.09. 09:07

Az Európai Unióval takaródzik a Bihar Megyei Tanács

Ürügynek tűnő indoklással utasította el a Bihar Megyei Tanács a megyei könyvtár és egy magyarországi adatbáziscég együttműködési lehetőségét a könyvtárban lévő kiadványok egy részének a digitalizálására vonatkozóan.

Pap István

Mint írtuk, a Bihar Megyei Tanács nem hagyta jóvá azt, hogy a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár kiadványainak egy részét ingyen digitalizálja Magyarország legnagyobb digitális adatbázisával rendelkező cége, az Arcanum Adatbázis kft. Rákérdeztünk az elutasítás okaira, és azt a választ kaptuk a megyei önkormányzattól, hogy a könyvtárnak európai uniós pályázatot kellene benyújtania, ugyanis erre a célkitűzésre vannak előirányozva uniós források. A megyei tanács másik kifogása az volt, hogy a könyvtárnak saját adatbázisa kellene, hogy legyen. Megkérdeztük ennek kapcsán Ligia Mirișant, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár igazgatóját, aki bevallotta, hogy meglepte ez az információ, ugyanis, mint korábban megírtuk, a megyei tanács nem közölte a könyvtárral azt, hogy miért utasítja el a magyarországi céggel való együttműködést. Az igazgatónő úgy vélte, hogy egy uniós projekt lebonyolítása feltehetően nem zárja ki annak lehetőségét, hogy azon kívül vagy azzal párhuzamosan önerőből vagy más együttműködési formában is lehessen digitalizálásokat végezni egy intézményben, történetesen a Bihar megyei könyvtárban. „Nem hiszem, hogy létezne effajta megszorítás, de meg kell vizsgálni a törvényi előírásokat, hogy vannak-e ilyen jellegű tiltások, megszorítások a digitalizálás tekintetében” – fogalmazott az igazgatónő.

Saját adatbázis

Szintén megírtuk, hogy a könyvtárnak már van egy együttműködési szerződése az Arhidava nevű céggel a könyvtár birtokában lévő sajtótermékek digitalizálására. Arra is rákérdeztünk, hogy mi lesz ezzel a szerződéssel, ha uniós projektet nyer a könyvtár kiadványdigitalizálásra. Ennek kapcsán Ligia Mirișan leszögezte, hogy ez az együttműködés folytatódni fog, tehát ha lesz is uniós projekt, az nem fogja érinteni az írott sajtótermékek digitalizálását. Megjegyzendő, hogy uniós projekteket akkor szokás benyújtani, amikor egy adott intézménynek nincs elegendő anyagi forrása, vagy ha ezáltal meg lehet takarítani a projekt megvalósítására szánt összegeket, de az Arcanummal való együttműködés során a digitalizálás nem került volna pénzébe a megyei könyvtárnak, és magát a digitalizálást is a cég végezte volna el saját berendezéseivel, saját munkatársaival. Ami pedig az adatbázist illeti, Ligia Mirișan elmondta, hogy a megyei könyvtár megkapta volna a magyarországi cégtől a digitalizált anyagot, tehát mindaz, amit a könyvtár bocsátott volna a cég rendelkezésére, az a digitalizálás után bekerült volna a megyei könyvtár saját adatbázisába is, és ezen felül a megyei könyvtár kapott volna hozzáférést az Arcanum adatbázisához.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában