Költségvetés

2021.07.05. 14:00

A Plexus fizetett a legtöbbet Várad kasszájába

A nagyváradi polgármesteri hivatal a helyi fejlesztési ügynökséggel közösen az idén is megrendezte a vállalkozók gáláját, melynek keretében elismerésben részesítette a helyi költségvetésbe a tavaly a legtöbb adót befizető cégeket. A gálát hagyományosan minden év január 24-én szokták megrendezni, az idén azonban a járványhelyzet miatt csak most, július 1-jén kerülhetett rá sor a Darvas-LaRoche ház udvarán. A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye szerint a tavaly 33.646.243 eurónyi összeget fektettek be a nagyváradi ipari parkokban, míg 2008 óta, amióta léteznek a váradi ipari parkok, összesen 410.000.000 euró értékben történtek beruházások és az ipari parkokban dolgozók száma az idei év végéig eléri majd a kilencezret. A közlemény kiemeli az elmúlt évekből a Sogefi cég 50 millió eurós nagyváradi befektetését és az IWIS cég tízmillió euró értékű beruházását. Florin Birta polgármester az eseményen kiemelte, hogy a város bevételeinek nagy részét az ingatlanadók, a profitadók és a jövedelemadók képezik, ezért köszönetét fejezte ki azoknak a cégeknek, melyek Nagyváradon fektetnek be és itt hoznak létre munkahelyeket. A polgármester elmondta, hogy míg 2018-ban a tíz legnagyobb váradi adózó vállalat 4 millió euró adót fizetett be a város kasszájába, addig 2019-ben ez az összeg 4,8 millió euró, 2020-ban pedig már 5,8 millió euró volt, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak volt pénze a befektetésekre és a továbbiakban is lesz, ugyanis az idén erre a célra 1,1 milliárd lej van előirányozva. A gálán Marcel Dragos alpolgármester nyújtotta át az elismerő okleveleket a 2020-ban a város költségvetésébe legtöbb adót befizető tíz cégnek, melyek sorrendben a következők: Plexus, Connectronics, Plastor, RCS & RDS, Faist Mekatronik, Transilvania General, H Essers, Nidec, Lotus Center, Eberspracher.

2020-ban a tíz legnagyobb adózó cég 28.347.768 lejjel járult hozzá a város költségvetéséhez. A 2020-as Év Befektetése címet a Reinert Kunstsofftechik cég kapta, mely 5 millió euró értékben fektetett be itt. A Legkomplexebb Befektetés elismerést egy szintén 5 millió eurós beruházás, a Dito Group cégé érdemelte ki, míg a szociális felelősség elismerésben részesült a Celestica és a Nagyváradért Közösségi Alapítvány, melyek támogatták a város kezdeményezéseit. Továbbá elismerésben részesült az RCS & RDS, a Holcim, a Prima Humanitarius Egyesület, a Dedeman Egyesület, a Rozoti Prodcom, a Communications Media és a Madraguda cég, melyek jelentős értékű adományokat juttattak az önkormányzatnak különböző szociális és egészségügyi célkitűzések megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában