Avatóünnepség

2021.06.11. 15:00

Új környezetben nyíltak meg a Caritas Catolica orvosi szakrendelői

Böcskei László megyés püspök csütörtök délben megáldotta a Caritas Catolica székhelyén új koncepció alapján és új csapattal működő szakorvosi rendelőket. A szolgáltatásokért fizetni kell, de a kis jövedelműek, illetve jövedelem nélküliek számára a Caritas ajánlásával egy-két vizsgálatot díjmentesen végeznek, igénylés alapján.

Fotó: Szombati-Gille Tamás

Ciucur Losonczi Antonius

A sajtótájékoztatóval egybekötött avatóünnepségen Rajna József atya, a nagyváradi Caritas Catolica vezetője arra emlékeztette a megjelenteket, hogy egykor a székhelynek helyet adó ingatlant a vincés nővérek építették, majd eleinte a Szent József-kórház néven működött. Az ezredforduló után egyre rosszabb állapotba került, Böcskei László püspöknek, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek köszönhetően tizenegy évvel ezelőtt költözhetett ide át a Kanonok sorról a Caritas azzal a céllal, hogy szociális és egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson. Jelentősebb anyagi források hiányában, fokozatosan kezdték el felújítani az épületet. Önkéntesek és támogatók is besegítettek a munkába, és ahogyan haladtak előre a munkálatokkal, kezdtek beköltözni a különféle részlegek: az állandó háziorvosi ügyelet és az otthoni beteggondozási központ. Sajnos bürokratikus akadályok is felmerültek, ezért időbe telt, míg megszerezték a különböző véleményezéseket és engedélyeket, melyek ahhoz kellettek, hogy a szakorvosi rendelők is itt működhessenek.

Böcskei László megyés püspök azt emelte ki, hogy a hagyomány tulajdonképpen nem szakadt meg, hiszen régen és most is a bajban levőknek nyújtanak támogatást, folytatják tehát azt, amit a nővérek elkezdtek. „Fontos, hogy minőségi jelenléttel tudjunk ott lenni, ahol szükség van ránk. Minden bajra ugyan mi sem tudunk megoldást találni, de igyekszünk, hogy egyre több konkrét helyzetben tudjunk segítséget nyújtani a betegeknek, a magukra maradottaknak, a szenvedőknek. Nem mindig könnyű megtalálni az ehhez vezető utat, az elmúlt időszakban ezt mindannyian megtapasztalhattuk, de sokszor sikerül, és ez reményre ad okot. Meggyőződésem, hogy a betegápolók, illetve az orvosok ugyanolyan pasztorációs munkát végeznek, mint a papok. A gyógyszeres kezelés és az odafigyelés ugyanolyan probiotikum, mint a lelki gondozás, ha az evangélium szellemében, empátiával történik, emberközpontúan”- fogalmazott az egyházmegye főpásztor.

Dr. Uitz Gyöngyi, a Caritas Catolica orvos-igazgatója arra emlékezett vissza, hogy a Caritas járóbetegrendelője 1993 decemberében nyílt meg a Kanonok soron, Matos Ferenc apátkanonok kezdeményezésére, a St. Pölten-i Caritas segítségével. Ő akkor rezidensként csatlakozott a csapathoz, melyet valóban ökumenikus szakértői gárda alkot, hiszen az évek folyamán még zsidó orvos is kifejtette áldásos tevékenységét.

A most felavatott rendelőkben háziorvosi, gyermekgyógyászati, ortopédiai, pszichológiai, gyógymasszázs, pszichiátriai, belgyógyászati, fogorvosi, bőrgyógyászati és gyermekpszichiátriai szakrendelést nyújtanak. A szolgáltatásokért fizetni kell, de a kis jövedelműek, illetve jövedelem nélküliek számára a Caritas ajánlásával egy-két vizsgálatot díjmentesen végeznek igénylés alapján. Minden esetben előzetesen regisztrálni kell a 0771/703-017-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában