Óvintézkedések

2021.06.25. 15:51

Munkahelyi jogok és kötelességek kánikula idején

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Erdon-összeállítás

A Területi Munkaügyi Felügyelőség többször adott már ki olyan közleményt, melyben figyelmezteti az alkalmazottakat, illetve a munkáltatókat is a kánikula idején betartandó előírásokra. Ha a hőmérséklet meghaladja a 37 Celsius fokot, az alkalmazottaknak több pihenési lehetőséget kell biztosítani, lehetőleg szellős helyen, árnyékban. Fontos váltásonként, illetve személyenként 2–4 liter ásványvizet, védőöltözéket, zuhanyozási lehetőséget biztosítani – ha ez nem lehetséges, a szakszervezetekkel, illetve az alkalmazottak képviselőivel egyeztetve szükséges a napi munkaidő csökkentése vagy elosztása több intervallumra.

A munkaadónak emellett biztosítania kell periodikus orvosi vizsgálatot, hogy idejében kiderüljön, ha valamelyik alkalmazott szervezete különösen érzékeny az extrém hőségre. Ha ilyen személyt találnak, a munkaadónak kötelessége változtatni az adott dolgozó munkakörülményein, vagy csökkentenie kell annak munkaidejét. Ha valaki mégis rosszul lesz, a munkáltató kötelessége az elsősegélynyújtás, illetve a beteg legközelebbi egészségügyi intézménybe való szállítása. Amennyiben a munkaadók nem tartják be a 2000. évi 99. sz. sürgősségi kormányrendelet előírásait, az ITM pénzbírságot állapíthat meg, illetve súlyos esetben akár bűnvádi eljárást is indíthat.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában