Tanácsülés

2021.06.30. 08:14

Kórházegyesítés: elvi beleegyezését adta a Nagyváradi Helyi Tanács

A Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy egyesüljön az amúgy is a helyi önkormányzat fenntartása alatt működő városi és megyei kórház.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A projektről Florin Birta polgármester beszélt a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy Nagyvárad az egyetlen város az országban, amely mind a városi, mind pedig a megyei kórházat működteti, továbbá az elmúlt év tapasztalatai megmutatták azt, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal tudnak működni az egészségügyi intézmények egységes irányítás alatt. Emlékeztetett arra, hogy korábban, még Ilie Bolojan polgármesterségének idején egyesítettek több váradi egészségügyi intézményt a Curteanu kórház égisze alatt, és annak is pozitív hatása volt, mert javult az egészségügyi szolgáltatás minősége. Ugyanakkor anyagi szempontok is a fúzió mellett szólnak, tette hozzá. Jelenleg ugyanis mindkét szóban forgó kórház 2. kategóriájú egészségügyi intézmény, ami többek között azt jelenti, hogy kevesebb pénzt kapnak az egészségbiztosító pénztártól: konkrétan a megyei kórház páciensenként 1660 lejt, a városi kórház pedig 1550 lejt kap, miközben a két kórház egyesítésével létrejövő nagyobb intézmény 1. kategóriájú egészségügyi intézménnyé válna, ami páciensenként 1800 lejes finanszírozást vonna maga után, ez évente mintegy kétmillió euró plusz bevételt jelentene a kórháznak. Ugyanakkor a fúzióval csökkenteni lehetne a közbeszerzési költségeket, egységesen lehetne kezelni minden gyógyászati eszközt és anyagot, és a kórházak átvehetnék egymástól a jó gyakorlatokat is. A kórházegyesítés persze létszámcsökkentéssel is járna, hiszen megszüntetnék a párhuzamos funkciókat. Hamarosan megkezdődik az új kórház építése a Vlădeasa utcán, és amikor felépül, azt is bevonják ebbe az új struktúrába, jelentette ki Birta. Az új struktúrát az egészségügyi minisztérium kell jóváhagyja, és mint azt a polgármester elárulta, Ioana Mihăilă miniszter támogatja ezt az elképzelést. A vonatkozó minisztériumi rendeletet követően várhatóan szeptember 1-től lép életbe az egyesített struktúra. Arra az újságírói kérdésre, hogy ki fogja vezetni az új intézményt, Florin Birta azt válaszolta, hogy a versenyvizsga megtartásáig ideiglenes menedzsere lesz az egészségügyi intézménynek. Felmerültek olyan híresztelések, hogy visszatérne Nagyváradra az új intézmény élére Gheorghe Carp, a megyei kórház korábbi igazgatója, de a polgármester nem erősítette meg ezt az információt, igaz, nem is tagadta határozottan. A helyi önkormányzat elvi belegyezéséről szóló tanácsi határozatot a PSD-frakció tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács. A szociáldemokraták azt kifogasolták, hogy egy ilyen fontos projektet az utolsó pillanatban terjesztettek elő a napirendre, így a tanácsosoknak nem volt alkalmuk áttanulmányozni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában