Gyűjtemény

2021.06.26. 11:39

Geofolk – nemzetközi népviselet enciklopédia

Pénteken este az operett gála megkezdése előtt mutatták be a népviseleteket ábrázoló Geofolk kiállítást a nagyváradi vár fejedelmi udvarában.

Pap István

Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész az évek során közel kétezer népviseletet fotózott le, ebből a hatalmas gyűjteményből hozott el Nagyváradra a Szent László Napokra egy több száz képből álló gyűjteményt, melyet a váradi vár fejedelmi udvarán helyeztek el. A kiállítást pénteken kora este nyitották meg a fotóművész jelenlétében. Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a megnyitón elmondta, hogy a Geofolk kiállítás nemzetközi népviselet enciklopédia, aminek itt csak a töredékét látni, de így is több száz viselet tekinthető meg. Dávid Botond elmesélte, hogy sok élethelyzetben találkozott népviseletekkel, ezért egy idő után elkezdte gyűjtögetni ezeket, és most már meghaladta a kétezret a gyűjtemény. „Nem volt különösebb célom ezzel, a Székelyföld népviseleteit akartam összegyűjteni, de aztán belebotlottam más népviseletekbe is a Kárpát-medencében, aztán pedig már más kontinensekről is” – mesélte. Kiemelte, hogy tipológiai szempontok szerint készültek a fényképek, azaz a modellek elölről és hátulról vannak lefényképezve, és így a népviseletek összehasonlíthatók egymással, és a tárlat egyben azt is megmutatja, hogy kulturális szempontból milyen sokszínű a világ. Elhangzott továbbá, hogy készül egy internetes adatbázis, sőt Dávid Botond egy Guinness-rekordot is megkísérel beállítani azzal, hogy összegyűjti a világon fellelhető összes népviseletet. Ez a folyamat elindult, a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem is bekapcsolódott a fejlesztésbe és már hat országból kapcsolódnak be szakértők, fotósok, akik segítségével őszre vagy jövő tavaszra létre fog jönni az adatbázis.” A fényképész elmondta, hogy Várad környéki viselete még nincs, ezért kéri az emberek segítségét: amennyiben valakinek van autentikus népviselete, keresse meg őt vagy a Geofolk projektet a Facebookon.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában